Na Tanvaldsku v Jizerských horách se rozjíždí nový místní rozhlas

3. prosinec 2014

Ampliony obecního rozhlasu s příchodem mobilních telefonů, internetu a dalších technických vymožeností z návsí postupně mizí. Do několika obcí v Jizerských horách se ale naopak vracejí. Po několika týdnech zkušebního provozu startují vysílání místního rozhlasu v Desné na Jablonecku.

Jak se obsluhuje nový místní rozhlas ukazuje starosta Desné Jaroslav Kořínek a technik Jaroslav Miler.

Doteď běžel zkušební provoz a dolaďovaly se detaily - hlasitost, dosah amplionů do všech koutů obce, úvodní znělky vysílání. Dnes startuje ostrý provoz.

Rozhlas - součást bezpečnostního systému i běžného života obce

Rozhlas mohla Desná pořídit díky dotaci na protipovodňovou prevenci, chce ho ale využívat i v dobách klidu.

„Šly do toho čtyři obce tady u nás v regionu, je to pořízený jako protipovodňová ochrana, ale chceme to využívat i mimo toho, že by to teda mělo varovat před povodněmi, je to napojený tady na hlásiče na místní řece, tam jsou dva a ještě dva srážkové hlásiče,“ vysvětluje Jaroslav Kořínek.

Rozhlas bude vysílat dopředu připravenou relaci, ale v případě nenadálé události se od mikrofonu dá hlásit rovnou do éteru.

„Dokonce ani nemusíme sedět ani tady u počítače, dá se to ovládat i přes telefon, takže když je potřeba, můžeme do toho hlásit odkudkoliv, nemusíme ani sedět tady u stolu,“ dodává Jaroslav Kořínek.

Obyvatelé domů na samotě, kam místní rozhlasové vysílání nedosáhne, si budou moci zažádat o malé záznamníky, které umějí obsah vysílání místního rozhlasu přehrát.

autor: sas
Spustit audio