Na Štědrý den nesmí v ruské rodině chybět na stole ryba. A to nejen kapr, ale třeba i slaneček

24. prosinec 2013

Představa, že Rusové, kteří žijí v České republice, slaví vánoční svátky tak, jako v Rusku, není možná úplně přesná. Valentina Lvovna Halbichová žije v České Lípě bezmála třicet let. Za tu dobu se z jejích Vánoc stala směs českých i ruských. České vánoční tradice se jí líbí víc. I proto, že sehnat v lednu, kdy v Rusku nosí dárky Děda Mráz, vánoční jedličku, není snadné. Z ruských vánočních tradic se v její domácnosti zachovaly hlavně ty kulinářské.

Součástí ruské štědrovečerní tabule je i vinigret. Bezmasý salát z brambor, zelí, červené řepy, mrkve a cibulky, zalitý slunečnicovým olejem.

„Na štědrovečerní večeři se podává více jídel. Děláme ‚slanečka pod kožichem‘, toho jsme taky včera měli, děláme i rybí polévku. Ten ‚slaneček pod kožichem‘ jsou slanečkové filety a na tom nastrouhaná zelenina - uvařené brambory, mrkev, červená řepa a zalité to je zálivkou,“ říká Valentina Lvovna, která žije v České republice 27 let.

„Když jsem sem přijela, tak se v Rusku Vánoce neslavily a mě se moc líbilo, že se tady slaví až tři dni. Všichni se na to tak těší. U nás to bylo vždycky skromnější. My slavíme v termínu, kdy jsou české svátky a 6., 7. ledna si připomeneme ruské svátky. Příbuzní nám volali včera a budou volat i 6., no a my jim taky popřejeme k ruským Vánocům,“ doplňuje.

O vánočních svátcích v rodině hrají na kytaru ruské písně. Tradiční ruský stromeček, jolka, nechybí ani u rodiny Valentiny Lvovny. „My zdobíme jenom jedličku. Mě tady překvapilo, že některé rodiny mají borovičku, ale u nás se vždycky zdobí jenom jedlička."

Jolka se od českého vánočního stromku příliš neliší. Jsou na ní pověšené skleněné ozdoby - koule, děda Mráz, Sněhurka a nechybí ani ozdoba ve tvaru semaforu. „V Rusku se dárky dávají navzájem na Nový rok a na Vánoce dostávají dárky pouze děti. Příští den, 7. ledna, najdou pod stromečkem dárky pouze děti. To je překvapení, které si pak rozbalí."

V rodině Valentiny Lvovny Halbichové se neslaví typicky ruské Vánoce. Je to i z praktických důvodů. Pokud by chtěli slavit Vánoce 6. ledna, znamenalo by to po Novém roce jít někam sehnat vánoční stromeček.

Spustit audio