Na stavbu nové nemocnice v Liberci chybí peníze. Zmodernizuje se stávající areál

28. duben 2014

Nová nemocnice se v areálu bývalé Textilany nebo u letiště v liberecké čtvrti Růžodol stavět nebude. Komise složená z lékařů, architektů, ekonomů a urbanistů doporučila variantu postupné obnovy budov a modernizace areálu současné nemocnice. Na stavbu nového zdravotnického zařízení totiž není dost peněz.

Roli sehrálo ale také vlastnictví vytipovaných pozemků, to, v jaké části města by nová nemocnice stála a jakým způsobem by se tam pacienti dostávali.

Pozemek v areálu Textilany se nachází v dolním centru města, a nemusela by se tedy řešit doprava do nemocnice, vlastní ho ale soukromník. Nevýhodou lokality Růžodol je zase vzdálenost asi tři kilometry od centra.

Stavba nemocnice na zelené louce by podle náměstkyně pro zdravotnictví Libereckého kraje Zuzany Kocumové ze Změny pro Liberecký kraj stála zhruba 4 miliardy, kdežto přestavba současného areálu jen 1,6 miliardy.

„Ať už by s financováním pomáhal Liberecký kraj, anebo by si je na sebe byla ochotna vzít krajská nemocnice, tak to může přispět k tomu, že by se tento subjekt dostal do dluhové pasti. V konečném důsledku by to mohlo znamenat i zhoršení zdravotní péče,“ dodala.

Chybí místo pro další rozvoj

Současná liberecká nemocnice prostorově nevyhovuje. Její areál je velmi roztříštěný, nemocnice spravuje 36 budov. Některé jsou staré i 150 let. Opavy havarijních stavů vyjdou ročně až na 70 milionů korun.

Nové prostory potřebuje nemocnice i kvůli vysoce specializovaným oborům, jako je onkologie, neurochirurgie, traumatologie nebo kardiochirurgie. Nemá se totiž kam rozrůstat.

„Nemáme kardiochirurgii. Do Prahy odesíláme na operaci srdce 600 až 700 pacientů ročně. Za dobu deseti let, co tady kardicoentrum existuje, byla zhruba dvakrát možnost, aby tady vznikla kardiochirurgie. Měli jsme tým lidí, bylo to předjednáno na pojišťovně, ale kardiochirurgie tady nevznikla, protože ji nebylo kam dát,“ vysvětlil přednosta kardiocentra Rostislav Polášek.

V první fázi modernizace by se měl postavit například jednotný urgentní příjem, který citelně chybí. Záchranná služba musí vozit pacienty do tří různých budov. Na pavilon vyhlásí Liberecký kraj architektonickou soutěž.

V další fázi se bude řešit lepší propojení budov i snížení jejich počtu. Stavba by po vyřízení všech povolení mohla začít v červnu roku 2016.

autor: Eva Malá
Spustit audio