Na severu Čech začaly opravy silnic za peníze, které se ušetřily díky mírné zimě

30. květen 2014

Silničáři začali s opravami vozovek na severu Čech. Opravují je za peníze, které se ušetřily díky mírné zimě. Práce na nejvíc poškozených úsecích už mají cestáři za sebou. Od konce dubna začnou opravovat menší výtluky.

Toho, že letošní zima silnice tolik neponičila, si všimli i řidiči. Třeba Tomáš, který přijel do pneuservisu na přezutí pneumatik. „Loni jsem měl defekt, najel jsem do díry a musel měnit kompletně celé kolo, letos nic,“ říká. Je z Teplic a do práce jezdí autem denně.

Vyměnit zimní pneumatiky za letní přijela do pneuservisu i Kateřina, denně jezdí do práce po silnicích nižších tříd. „Já si myslím, že ta zima byla mírnější a na silnicích je to znát. Určitě jsou v lepším stavu, než byly v loňském roce,“ tvrdí.

Majitel pneuservisu Michal Soukup si však nějakého výraznějšího rozdílu nevšiml. „Já si nemyslím, že tam je zas až takový rozdíl. Registrujeme úplně stejný počet naražených disků, případně boulí na gumách, takže si nemyslím, že tam došlo k nějaké velké změně,“ hodnotí.

Silničáři do konce dubna většinou provádějí jarní úklid. Podle Bohumila Helebranda z ústecké Správy a údržby silnic stihli díky mírné zimě opravit ty nejhorší úseky už v březnu.

„Na nejdůležitějších místech už jsme začali s výspravami. Jedná se třeba o silnici na Petrovice, která slouží jako objízdná trasa pro dálnici, tam bylo potřeba to vyspravit jako první,“ popisuje.

Ušetřilo se na benzinu i posypu

Silničáři se shodují, že letošní mírná zima přinesla větší úspory. „Najezdili jsme mnohem méně kilometrů, vysypali méně soli i inertního materiálu. Takže došlo k určitým úsporám, které se samozřejmě projeví ve výspravě silnic a v jiných činnostech, na které nezbývají finance,“ potvrzuje Lenka Holovská z ústecké Správy a údržby silnic.

V Libereckém kraji ušetřili silničáři v porovnání s loňským rokem zhruba třetinu všech nákladů. I tady nejprve začali s opravami úseků silnic, které byly v nejhorším stavu. Teď začnou s výspravou ostatních úseků. S opravami začali také na silnicích v Jablonci nad Nisou.

Všebořická ulice - výtluky a vyfrézovaná silnice

„Teprve před 14 dny začaly obalovny vyrábět teplou asfaltovou směs. Takže opravovat se začaly nejdříve dlažby a nyní se už jedou naplno opravy asfaltových koberců, výtluků na komunikacích a podobně,“ říká Pavel Kozák z odboru dopravy jablonecké radnice.

Na výrobu materiálu na výspravu silnic musí čekat silničáři na Ústecku. Proto teď hlavně uklízí silnice.

„Po každé zimě máme ze zákona termíny na úklid po zimním období. Když jsme ušetřili nějaké peníze, můžeme se věnovat seřezávání krajnic, výspravě nebo úpravě odvodnění komunikací,“ popisuje Lenka Holovská.

Na Ústecku ještě nemají dokončen seznam úseků, na které se vydají silničáři s teplou obalovanou směsí a speciální technikou. Konkrétní místa budou znát až v následujících dvou týdnech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio