Na šaty se musel vejít celý Jablonec, na korunku radnice

13. březen 2016

Zelená, bílá, heraldický znak města a blyštivé kamínky bižuterie - večerní róba města Jablonec nad Nisou vypadá úchvatně. Veřejnost ji viděla poprvé na sobotním (12. 3.) městském plese.

Nové reprezentační šaty jsou zelenobílé, stejně jako znak města, mají na sobě typickou jabloň i třpytivé bižuterní kameny. A doplňuje je samozřejmě jablonecká klasika: štrasová korunka v podobě staré městské radnice.

Jak vtěsnat celý Jablonec nad Nisou na jedny večerní šaty, tak s tím se vypořádala autorka, módní návrhářka Marie Zelená. Říká, že ji šaty bavily, protože Jablonec má nejhezčí heraldický znak města. „Jenom šití vrchní sukně jsem potřebovala padesát metrů látky. Další na spodničku a dospodu. Na heraldickém znaku je dvě stě padesát tisíc stehů,“ prozrazuje některé podrobnosti.

Štrasovou korunku jako pro princezny v podobě jablonecké radnice vytvořila Olga Kopalová. „Více méně ani není můj nápad mít,“ přiznává, shodl se na tom celý tým.

Na plese šaty představila usměvavá modelka, moderátorka a Česká miss 2013 Gabriela Kratochvílová. „Moc se mi šaty líbí. Jsou nejen krásné, ale pěkně symbolizují Jablonec,“ míní. Přiznala, že se díky té spoustě látky se v nich pohybuje trochu opatrně.

Účastníkům městského plesu se líbily nádherné šaty i korunka. Kdo se podívá na některou z akcí k letošním (2016) oslavám 150. výročí města, ten je určitě uvidí. A může zhodnotit, jestli se líbí i jemu.

autor: sas
Spustit audio