Na podzim se zahrádkář nenudí. Kam s listím a co ještě stihnete zasadit?

19. říjen 2021

Už název měsíce napovídá, co se tak v přírodě a tedy i na zahradě děje – ano, padá listí. Je to každoroční starost, ale s trochou práce i radost, protože opadané listí je zdrojem cenných živin a humusu.

Spadané listí nepatří do odpadu, ale na dobře založený a vedený kompost, kde zetlí i poměrně odolné listy a řapíky ořešáku. Jen je potřeba vrstvy listí a trávy prohodit zeminou, aby se nespekly. Kompostu svědčí i rostlinné zbytky z kuchyně – ale pozor, neměly by to být zbytky vařené.

Na poslední chvíli lze ještě sázet tulipány a narcisy, i když už je to za vhodnou agrotechnickou lhůtou. Pokud počasí dovolí, stihnou i tyto cibuloviny zakořenit.

Stroužky česneku

A u sázení česneku platí – podle letitých zkušeností pěstitelů – čím později, tím lépe. Česnek totiž umí zakořenit i při nižších teplotách, nemusí delší dobu čelit náporu patogenů a oproti jarní výsadbě má slušný náskok.

Listopad je také dobou rytí záhonů před zimním odpočinkem a dobou sklizně některých druhů zeleniny. Choulostivější druhy trvalek zakryjeme chvojím, jehličnany, jako jsou jalovce, tisy nebo túje, svážeme, aby je nerozlámal sněhový příděl. Zkrátka – zahrádkář se na podzim nenudí.

A jak se postarat o keřové nebo stromkové růže? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio