Na podzim liberecká nemocnice začne stavět prozatímní heliport

1. srpen 2011

Už na podzim by se měl v areálu Krajské nemocnice v Liberci začít budovat heliport. Podle krajského radního pro resort zdravotnictví Pavla Nováka by plocha pro přistávání vrtulníků měla prozatím vzniknout před pavilonem interních oborů.

Jedna varianta počítala s tím, že by se heliport mohl postavit na střeše pavilonu chirurgie. Problémem ale je, že budova takové zatížení neunese, a proto by heliport musel mít vlastní samonosnou konstrukci. To by výstavbu výrazně prodražilo. Na tuto stavbu však chybí v rozpočtech Libereckého kraje i nemocnice peníze.

Majoritní akcionář krajské nemocnice, Liberecký kraj se spolu s novým managementem shodli na druhé možnosti vybudování plochy pro přistávání vrtulníků, a to v horní části areálu nemocnice, před pavilonem interních oborů.

Pozemní heliport by měl ušetřit téměř 70 milionů korun. V nejbližších dnech se spustí zkoušky hluku. Je nutné prokázat, že obavy ze zvýšené hladiny hluku jsou bezpředmětné. Následovat budou letové zkoušky a následně už nic nebrání v úpravě plochy. To se však plánuje až po prázdninách.

Výhodou této varianty je i to, že helikoptéra může přistát kolmo a z této strany je bezprostřední přístup na kardio a neurocentrum, ARO i na traumatologii. Navíc toto rozhodnutí podporuje i záměr vybudování přímo navazujícího centrálního příjmu nechirurgických oborů.

Heliport zruší dosavadní mezitransporty pacientů, což může mnohým zachránit život. Dosud totiž zdravotníci překládají těžce zraněné do sanitek na letišti v Pavlovicích a teprve odtud je převážejí k akutnímu ošetření na ARO či traumatologii.

Heliport musí v areálu liberecké nemocnice vzniknout do roku 2013 – jinak jí hrozí, že přijde o statut traumacentra a také o peníze od zdravotních pojišťoven a dotace na novou techniku.

Traumacentrum v Krajské nemocnici v Liberci slouží pro zhruba 750 tisíc lidí. Kromě Libereckého kraje zahrnuje i Mladoboleslavsko, Jičínsko a Trutnovsko.

autor: Eva Malá
Spustit audio