Na opravy zámku v Doksech shání město dotační peníze, přispívat můžou i místní

29. leden 2016

Doksy na Českolipsku pokračují v opravě tamního zámku. Ten získaly před necelým rokem bezúplatným převodem od Libereckého kraje. V srpnu začala drobnými opravami východního křídla první etapa jeho rekonstrukce. Zatím se na opravy podařilo sehnat i dotační peníze a vedení města v tom chce pokračovat. Přesto nedávno zřídilo účet, kam mohou lidé vkládat peníze právě na opravy, údržbu a rekonstrukci zámku.

„Teď se nedělá nic, protože je zimní období a bylo tady hodně předvánočních akcí," vysvětluje správce dokského zámku Jaroslav Komžík.

Nejhůře je na tom střecha na jednom z křídel zámku, kterou do interiéru zatéká. Tu je nutné opravit co nejdříve.

„Pod námi je první patro renesančního křídla. Tady je to vyloženě v havarijním stavu. Je potřeba sem dostat vysokou plošinu a udělat kompletní opravu vadných dílů, které padají ze střechy. Je třeba dodat i hřebenáče do míst, kde se to celé otevřelo. Tam se z vnitřních prostor dostat nedá. Je to ve velké výšce a není tam trámování nebo lávky," dodává Komžík.

Střecha je v havarijním stavu od konce minulého roku, kdy se městem přehnal silný vítr. Postupně, jak vítr narušil střechu, začínají jednotlivé tašky odpadávat. Týká se to i částí na vrcholu střechy, které jsou lepené pouze maltou. Podle správce zámku se střecha opravovat bude.

Zámecká půda kam zatéká

„Jakmile zmizí sníh, seženeme plošinu a musíme to opravit. Voda protéká patrem skoro do přízemí. Už je znát, že štukové ozdoby jsou narušené. Teď to bude provizorní oprava, aby sem nezatékalo. Jakmile se seženou finanční prostředky, bude se měnit střecha na celém křídle."

Díra ve střeše, kterou zatéká

Podle starostky Doks Evy Burešové (Starostové pro Liberecký kraj) se za skoro rok, co má město zámek v majetku, podařilo na některé opravy sehnat peníze:

„Zatím se nám podařilo sehnat malé dotace na drobné opravy, především ze státních peněz, z peněz Libereckého kraje a za přispění města Doksy."

Chybějící hřebenáče na střeše dokského zámku

Město založilo účet, kam mohou lidé posílat peníze na opravu zámku. Podle starostky to ale neznamená, že by se radnici nedařilo shánět dotační peníze na rekonstrukci objektu.

„Ani nemůžeme očekávat, že by se nám na tomto účtu sešly miliony potřebné na opravu zámku. Občané si přáli zámek, řekli to dost jasně i v anketě a chtěli i nějakým způsobem pomoci."

Štít dokského zámku
Spustit audio