Na mateřské začala šít spacáky. Teď zvažuje, jestli se vrátí k původní práci

27. duben 2018

Eva Hrstková z Liberce je učitelka z mateřské školky na rodičovské dovolené.  Když byla těhotná, podařilo se jí přemluvit sousedku, která celý život šila spacáky, aby jí předala své znalosti. A tak se Eva naučila spacáky nejen šít, ale hlavně je plnit jemňoučkým prachovým peřím. Právě zacházení s ním je na celé práci to nejobtížnější.

Spacáky doma testují dcerky paní Evy

„Na šití spacáků jsem si pořídila průmyslovější přístroj a schválně, aby byl tichý, protože šiju po večerech, když děti spí,“ vysvětluje Eva Hrstková. Když spacáky plní jemným prachovým peřím, pírka najde takřka všude – ve vlasech i za oblečením. „Před plněním spacáku si musím zvážit peří,“ dodává.

Začalo to zavinovačkou

Jedněmi z prvních, kdo spacáky Evy Hrstkové testoval, byly její děti. „Díky nim jsem i začala šít,“ přiznává autorka spacáků a pokračuje: „První jsem zkoušela ušít zavinovačku do kočáru na zimu.“

Nejnáročnější je na výrobě spacáků právě plnění prachovým peřím

A jaký je to pocit, když ušijete spacák? „To zjistíte až na konci, když je naplněný a zašitý, pak je vidět, jak je krásně naducaný a jestli je dobře ušitý.“ Eva Hrstková se zatím stále rozhoduje, jestli se po mateřské vrátí do mateřské školy jako učitelka, nebo se bude šití spacáků věnovat naplno.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka