Na Máchovo jezero už před sezónou vypluly parníky

8. květen 2013

I když u Máchova jezera na Českolipsku ještě oficiálně turistická sezona nezačala, na hladinu už vypluly parníky. V okolí jezera probíhají poslední přípravy na nadcházející sezonu, a i přesto, že ještě není počasí na koupání, láká okolí oblíbeného „Mácháče" k procházkám.

Jedni z mála, kteří před zahájením sezony navštívili Máchovo jezero, byli Ondra s přítelkyní. Využili k tomu pár dní volna.

Jak Ondřej prozradil, k návštěvě ho lákalo nejen půvabné okolí. „Máchovo jezero je tady to nejlepší, co jsem mohl využít. Jsou tu krásná místa na procházky, příjemné posezení a hlavně jsem chtěl využít tu romantiku k procházce se svojí přítelkyní."

V jednom kole jsou i provozovatelé stánků na pláži. Připravují svoji živnost na letní sezonu, stejně jako Radek Hudec.

„Chystáme to na sezonu, protože po zimě je to zase trochu poničené. Dělá se nová podlaha a snažíme se to s kamarády svépomocí opravit. Zatím na to máme čas, tak to snad zvládneme," říká podnikatel.

Přestože turistická sezona ještě nezačala, na hladině Máchova jezera už nyní plují lodě. Vladimír Reichert ze společnosti, která plavby provozuje, vysvětlil proč.

„Lodě jsme vypustily, protože nám přálo počasí a hlavně velká návštěvnost lidí. Abychom je povozili po jezeře, tak jsme zavedli okružní plavby ještě před sezonou. V rámci otevření Máchova jezera bude i kapela, která bude hrát během plavby lidem na parníku."

V přístavišti už kotví lodě, mimo jiné i Racek a Máj. „Racek má kapacitu 160 a Máj 250 osob," prozradil Reichert a dodal, že okružní plavba kolem Máchova jezera trvá přibližně půl hodiny. Na šlapadle by to on sám obeplul asi za hodinu. Záleží prý na kondičce.

Muzeum Čtyřlístku v Doksech

V Doksech se na léto připravuji poctivě, a tak se bude hlavní sezóna slavnostně otevírat už 18. května tradiční akcí s názvem Odemykání Máchova jezera.

V centru města mají další lákadlo - muzeum Čtyřlístek, které je věnované legendárnímu českému komiksu. Podle ředitelky Městského kulturního střediska Renaty Mauserové právě okolí inspirovalo autora Čtyřlístku, výtvarníka Jaroslava Němečka.

„Doksy jsou Třeskoprsky, Mácháč je Blaťák a Bezděz je Bezzub. Jaroslav Němeček má kousek od Doks chalupu a tady se inspiroval krajinou. Například v čísle popisném sedm má Čtyřlístek i svůj domeček."

Letošní rok se na pláž Máchova jezera vrací také beach volejbalové turnaje a chybět nebudou ani závody dračích lodí. Hlavní pláž navštíví za letní sezonu zhruba 70 tisíc návštěvníků.

Spustit audio