Na Máchově jezeře začala letní sezona. Někteří lidé se i koupali

20. květen 2018

Stovky lidí přijely v sobotu k Máchovu jezeru, kde o tomto víkendu zahajují novou sezonu. Na pláži si tak první nadšenci roztáhli deky a osvěžili se ve studené vodě. Plné turistů byly i výletní lodě, které celý den brázdily jezero. A není divu, z hladiny Máchova jezera je nádherný výhled na okolní borovicové lesy a hrad Bezděz.

Jezero symbolicky otevřeli vodníci a pro návštěvníky bylo na hlavní pláži v Doksech připraveno spoustu zábavových atrakcí. Otevřeli i provozovatelé tamních půjčoven a stánků. Počasí akci přálo, bylo kolem dvaceti stupňů a někteří návštěvníci se i koupali.

Mnoho lidí se projelo na lodičkách, nebo se svezlo na některé z velkých výletních lodí. Ty na zahájení sezony jezdily sezony podle speciálního jízdního řádu. Jízdenky lidé kupovali přímo u kapitánů.

„Na Máchově jezeře jsou čtyři lodě od kapacity šedesáti osob až po dvě stě padesát, ale v letním provozu jsou nasazeny jen dvě.  Většinou jezdíme plavbu, která je okružní, vyhlídková, takže tady nastoupíte a za nějakých čtyřicet minut tady zase vystoupíte. Pokud je zájem o zastávku, tak můžeme zastavit,“ popsal Karel Málek se společnosti, která na Máchově jezeře provozuje flotilu velkých výletních lodí. V létě pak podle něj jezdí loď, která zastavuje v sedmi přístavech na Máchově jezeře.

Na zahájení sezony se vydařilo počasí, přišly stovky lidí

Máchovo jezero patří k nejnavštěvovanějším místům v Libereckém kraji. Místostarostku Doks Pavlínu Karešovou proto davy návštěvníků slavnostního otevírání sezony ani trochu nepřekvapily.

„Určitě Máchovo a hrad Bezděz jsou řekla bych hlavní atrakce, za kterými sem lidi jezdí. Ale možná krásné lesy a bezpočet cyklostezek, které už lidé využívají celoročně,“ zhodnotila místostarostka Doks Pavlína Karešová.

Kolem Máchova jezera je kromě cyklotras třeba také naučná stezka komiksového Čtyřlístku, a nedaleko také jeho muzeum. Aby ne, vždyť autor fenomenálního českého díla, Jaroslav Němeček, se inspiroval pro prostředí ve svém komiksu právě tady, v Máchově kraji. Doksy přejmenoval na Třeskoprsky, jezero na Blaťák a hrad na kopci v horizontu za vodou proměnil z Bezdězu na Bezzub.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související