Na lůžkovou rehabilitaci v českolipské nemocnici je nutný pořadník, pacienti čekají i týdny

7. duben 2014

O umístění na oddělení lůžkové rehabilitace v českolipské nemocnici je takový zájem, že pořadník je skoro nutností. Oddělení přitom funguje teprve od začátku roku. K dispozici má dvacet lůžek a nejmodernější rehabilitační přístroje. Podle velikosti spádové oblasti by tu mohlo být ale o několik lůžek víc.

„Prohání nás, abychom tady nebyli příliš dlouho. Abychom byli fit a vrátili se domů schopní. Nevím, kolik hodin cvičení denně probíhá, nepočítala jsem to. Není to ale desetiminutovka. Někdy jsem si řekla, že dneska ne, ale bylo to dobré, potřebné, aby si člověk zase zvykl na normální život," říká jedna z pacientek Eva Hermannová.

Pacienti začínají s rehabilitací v půl osmé ráno, v půl čtvrté končí s fyzioterapií a nastupuje ošetřovatelská rehabilitace, kde zdravotní sestřičky v rámci péče provádějí ještě zapnutí pacientů na motomet, nebo se s nimi jdou projít.

„Tohle je takzvaný balance trainer připomínající joystick. Člověk je vlastně joystickem, je tady několik her pro trénink koordinace. Zapojují se ty svalové skupiny, které potřebuje pacient pro chůzi a otáčení. Zároveň se tím zabavuje a motivuje,“ popisuje cvičení vedoucí fyzioterapeutka Dana Šperlíková.

„Mohou na tom cvičit i vozíčkáři. Jsou to pacienti po cévních mozkových příhodách. Pokud jsou schopni alespoň trošku samostatného stoje, nebo stoje ve vertikále,“ dodává.

Balance trainer na lůžkovém rhb. oddělení českolipské nemocnice

Přístrojů, které pomáhají pacientům opět na nohy, je na oddělení lůžkové rehabilitace daleko víc.

Některé vypadají jako mohutná lůžka, jiné jako postroje pro horolezce s pohyblivým chodníkem, nebo také jako rotoped.

„Máme tu pacienty z lůžkové neurologie a ortopedie i pacienty z venku. Kapacita v současné době je dvacet lůžek, podle odborné společnosti a velikosti spádu by měla být přes třicet lůžek. Dalo by se říct, že jsou téměř pořadníky," říká primář rehabilitačního lůžkového oddělení Vladimír Trenčianský.

Pacienti z lůžkových oddělení nemocnice čekají na umístění jen několik dní, pacienti z ambulancí pak několik týdnů.

Spustit audio