Na Liberecku stoupá počet požárů v domácnostech

6. září 2013

V Libereckém kraji roste počet případů, kdy vypukne oheň v bytě nebo rodinném domě. V poslední době kvůli takzvaně masu na plotně hasiči likvidovali třináct požárů. Právě zapomenuté jídlo na zapnutém elektrickém nebo na plynovém sporáku patří k nejčastější příčině vyhoření bytu. Pak je to také svíčka ponechaná bez dozoru nebo nedopalek cigarety.

Své zkušenosti, ne ovšem se zapomenutým jídlem, ale odloženou žehličkou na sporáku, má také Mirka Hendrychová z Liberce.

„Přišla návštěva, odešli jsme si sednout do obýváku a najednou po chvilce děti volaly, že v kuchyni hoří. My jsme si mysleli, že to je jejich součást hry, ale za chvilku, když už se z kuchyně linul kouř, tak jsme zjistili, že to není úplně požár, ale naše malé dítě zapnulo pod tou sklokeramickou deskou čudlíček, nahřálo se to a celá umělohmotná část žehličky se roztekla. Ale naštěstí jsme to vyřešili svépomocí a hasiče jsme nevolali."

Hasiči od začátku roku vyjeli k více než šesti stům požárů.

Tento poplach na operačním středisku postaví všechny do pozoru, upozorňuje operační důstojník. Znamená to, že zase někde hoří. Zdeňka Štrauchová z Hasičského záchranného sboru dodává, že v poslední době hořelo v bytech třináctkrát. Nejčastěji pak zapomenuté jídlo na sporáku.

„Velmi často na jídlo zapnuté na sporáku zapomeneme, usneme, někam odběhneme. Lidé odhazují třeba nedopalky do odpadkových košů. Určitě bych upozornila na nebezpečné kouření v posteli pod vlivem alkoholu. Odhaduje se, že ročně na světě zahyne po požárech od hořící cigarety 100 000 lidí."

Moderní technika hasičů

Nebezpečné nedopalky

Hasiči museli likvidovat požár i u paní Jiřiny Coufalové z Liberce. Nedopalek cigarety odhodila do odpadkového koše, naštěstí na balkoně.

„To byla moje chyba, protože já jsem kouřila na balkoně. Nechtěla jsem si kouřit v bytě. Protože foukal vítr a já jsem típla cigaretu, tak jsem to nasypala do koše a odešla jsem do práce."

Oheň se rozhořel a jen díky všímavým sousedům požár neskončil tragicky.

„V bytě spala babička, ale do bytu se to nedostalo. Prostě oni ten koš hned uhasili. Takže to dopadlo dobře."

Některé případy končí tragicky, upozornil vyšetřovatel příčin požárů Jan Mandl. Ve svém bytě ve Vratislavicích nad Nisou začátkem roku uhořel starší muž. Jiné případy bývají i úsměvné.

„Mladý muž po návratu z restaurace se rozhodl, že mokré oblečení si usuší v elektrické troubě. Takže ji nastavil na patřičnou teplotu, oblečení vložil do trouby a odešel v klidu spát."

Mnoho lidí si podle vyšetřovatele neuvědomuje, že založením požáru v bytě se může dotyčný dopustit zločin obecného ohrožení. Ohrožením už sedmi sousedů tak může jít až osm let do vězení.

V Lubenci na Lounsku zasahovalo 15 hasičských jednotek
autor: Eva Malá
Spustit audio