Na Liberecku mírně vzrůstá zájem o studium technických oborů

23. duben 2014

Druhým dnem pokračují přijímací zkoušky na střední školy. Největší zájem je tradičně o studium na gymnáziích. Naopak technické a řemeslné obory nejsou v očích mladých lidí zajímavé. Některým se nechce pracovat rukama, jiní se bojí, že neseženou dobrou práci. Právě to je ale podle učitelů největší omyl.

„Obor nástrojář máme v současné době docela dost naplněný; máme dvě skupiny v podstatě po 12 žácích. A ještě tam jsou někteří, kteří studují individuálně,“ říká kantor Jan Prokop, který učí chlapce v montérkách nástrojařině. To je na technické střední škole v Jablonci nad Nisou nejžádanější obor.

V ostatních třídách není tolik dětí. Některé obory se v minulých letech kvůli nedostatku zájemců ani neotevíraly. Přitom technici se podle učitelů uplatní. Když ne ve svém oboru, tak v nějakém podobném.

„Můžou dělat mechaniky, různě třeba obsluhu strojů, protože umějí obrábět. Mají široké uplatnění,“ věří Jan Prokop. A o dobrém uplatnění technicky zaměřených studentů nepochybuje ani další učitel Jaroslav Vágner.

„Měli by ho mít, protože po těchto oborech z černého řemesla teď začíná být zájem. Ta poptávka po nich se zase malinko začíná zvedat. Takže si myslím, že by to měli být dobří řemeslníci a uplatnění by měli najít.“

Strojní dílny v Jablonci jsou plné chlapců. Až na jednu výjimku. Tou je Michaela Cinkeová. Původně chtěla být šperkařka, pak si to ale rozmyslela.

„Protože si myslím, že je to dobrá práce, dají se vydělat dobré peníze. A moc holek to nedělá, tak jsem to chtěla zkusit,“ vysvětluje, co ji přimělo změnit rozhodnutí. O svoji budoucnost se Michaela nebojí. „Koukala jsem se tady do jablonecké nástrojárny a práce tam asi bude,“ dodává.

Ředitelka jablonecké technické školy Vlasta Fischerová doufá, že do budoucna bude studentů, jako je Michaela, víc.

„S těmi studenty je to mnohem horší, to nebudu zastírat. Od roku 2011 nám poklesl počet žáků z 630 na 304. A teprve loni poprvé se nám začal počet žáků nepatrně zvedat. Takže věřím, že situace se zlepší,“ říká ředitelka Fischerová.

Přijímačky na gymnázia jsou letos těžší

O řemeslo je zájem malý. O gymnaziální obory naopak tradičně nadprůměrný. Aby se na gymnázia dostaly jen ty děti, které k tomu mají studijní předpoklady, rozhodl se letos krajský odbor školství v čele s vedoucí Jiřinou Princovou udělat zkoušky těžší.

„Snažíme se především preferovat kvalitu, a právě proto v letošním roce je v rámci přijímacího řízení úplně nově nastavená hranice úspěšnosti pro gymnázia a pro víceletá gymnázia, je to 40procentní hranice úspěšnosti,“ vysvětluje Jiřina Princová.

Přijímací testy dopíší děti dnes odpoledne. Výsledky musí školy vyhlásit do tří pracovních dnů.

autor: sas
Spustit audio