Na kopci Tlustec na Českolipsku se může opět těžit čedič. Místním se to nelíbí

7. květen 2013

Kopec Tlustec na Českolipsku je opět předmětem zájmu těžařů. Ti získali výjimku k obnovení těžby čediče od Libereckého kraje. Sdružení na záchranu kopce Tlustec s rozhodnutím úřadu nesouhlasí. Výskyt několika desítek chráněných živočichů je jeden z důvodů, proč se sdružení postavilo proti obnovení těžby.

Těžaři už získali souhlas ministerstva životního prostředí, který ale platí jen při splnění určitých podmínek. Udělení výjimky od kraje je jednou z nich. Proti rozhodnutí kraje se Sdružení na záchranu kopce Tlustec odvolá. Naposledy se na Tlustci těžilo v letech 2003 a 2004.

Podle předsedy sdružení Tomáše Řízka je důležitá kóta 420, kde začíná dobývací prostor. Sdružení se brání znovuobnovení těžby čediče. Důvody jsou prý zřejmé.

„Vznikly tu při předchozích těžbách škody na domech. Tehdy nám úřady většinou řekly, že je to náš problém. A tak jsme zjistili, že musíme postupovat trochu jinak,“ říká. Náhradu škody, která vznikla na domech předchozí těžbou, prý nebylo možné uplatnit u těžařské společnosti.

„Jak těžařská společnost, tak správní orgán, což byl tehdy Obvodní báňský úřad v Liberci, nám řekly, že podle jejich naměřených hodnot k ničemu nemohlo dojít. Jediná cesta byla přinést soudní rozhodnutí. Dnes je naprosto prokázáno, že těžba prováděná clonovými i komorovými odstřely způsobila škody na nemovitostech v Postřelné a okolí,“ tvrdí Řízek.

Těžba poškozuje domy

Ještě dnes jsou v Postřelné na domech pukliny, které měla způsobit těžba čediče. Starousedlík Pavel Kudláček vzpomíná na poslední povolenou těžbu a s tím spojené škody. „Domy popraskaly. Když se střílelo komorovým odstřelem, tak praskaly baráky, protože ty odstřely šly všechny zemí. To byly strašné otřesy."

Na bývalé stodole je vidět dva metry dlouhá puklina směrem od střechy k základům. Takových puklin je v Postřelné plno. „Těch je tady víc. To můžete začít dole ve vesnici a pokračovat až nahoru. To najdete v každém druhém baráku,“ říká Kudláček.

Puklina na jednom z domů pod Tlustcem

Podle Tomáše Řízka se mohou opravené domy dočkat s novou těžbou dalších škod. „Tuto zkušenost už máme. Tato těžba tu byla povolená již několikrát. Vždy nás státní úřady ujišťovaly, že nemůže k ničemu dojít, že vše bude v pořádku a podle norem, a naprosto jednoznačně vždy došlo k dalším poškozením na domech."

Proti obnovení těžby čediče je i nedaleká obec Brniště. „Podmínka byla vybudování obchvatu obce Luhov, kde jsme obdrželi stanovisko Odboru dopravy Libereckého kraje, že obchvat stavět nebudou. To byl hlavní důvod. Další je havarijní stav krajských komunikací, kdy každé další nákladní auto spojené s těžbou by pro obec bylo špatné,“ vysvětluje důvody nezávislý starosta Ivan Pastorek.

Pokud dojde k obnovení těžby čediče na kopci Tlustec, stane se tak po devíti letech.

Spustit audio