Na jaře posbíráte květy, v létě listy. Fialka má v kuchyni široké využití

23. květen 2023

Fialka – vonná kráska, které se daří na stinných travnatých místech. Říká se, že čím je barva květů tmavší, tím je vůně výraznější. Taková fialka je pro sběr nejlepší, jen po delším dešti může být vůně doslova vyplavena.

Na jaře sbíráme květy, v létě můžeme sbírat listy. Ze sušených kvítků se dá připravit čaj s uklidňujícími účinky, čerstvé květy ale mají široké využití v kuchyni. Známý je fialkový sirup, med nebo cukr, který fialky dokážou nádherně provonět.

Zkušené cukrářky si květy nakládají do cukrového rozvaru, následně suší a používají jako jedlou ozdobu dezertů. Listy jsou zase skvělou přísadou do salátů.

Zkuste si vyrobit domácí pleťové fialkové tonikum, vzpruhu pro unavenou a povadlou pleť! Několik hrstí čerstvých kvítků vložíte do čisté skleničky, kterou naplníte jablečným octem. Necháte dva týdny odstát na slunném místě, nejlépe na okenním parapetu. Scedíte a zředíte převařenou, vychladlou vodou (poměrem 1:2). Vzniklou květovou vodou naneste na vatový tampónek a pravidelně jí čistěte pleť. Tonikum uchovávejte ideálně v chladu lednice.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    mujRozhlas

    –  audiosvět Českého rozhlasu na jednom místě

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.