Na Jablonecku už po čtvrté vypukne bitva o nejrychlejšího lezce na rampouch

7. únor 2013

Lezci s mačkami na botách a s cepíny v rukou se v Zásadě na Jablonecku už po čtvrté utkají s ledopádem. Organizátoři, kteří se inspirovali v Rakousku, mu přezdívají rampouch. Nejrychlejší závodníci loňského roku zdolali dvanáctimetrový kolos za méně než půl minuty.

Nový ledopád má nyní zhruba jedenáct metrů. Daniel Rezek, který se na jeho vzniku podílel, doufá, že přes noc ještě o metr povyroste.

Počasí stavitelům zamotalo hlavu. Rampouch byl podle jejich slov největší a nejširší před čtrnácti dny, kdy v Zásadě panovaly ideální podmínky. Pak ale přišla obleva a rampouch částečně roztál.

Tvůrci rampouchu letos změnili techniku, ledopád tak vypadá jinak než v předchozích letech, kdy to byla celkem hladká homole. Nyní rampouch roste kolem ocelové konstrukce.

Svrchu rovnoměrně stéká voda, která postupně zamrzá a tvoří různé útvary. Nahoře se tak například vyrýsoval převis, který dělá lezcům radost.

Ledopád se nachází v areálu základny pilotů tandemového létání. „Daniel Rezek, také pilot, mi prozradil, že si ledopád začali stavět letci sami pro sebe, protože chtěli mít důvod se scházet i v době, kdy se nelétá,“ popisuje redaktorka ČRo Eva Malá, která v Zásadě sleduje přípravy závodu.

Téměř všichni jsou podle jejích slov nadšenci i do horolezectví a nápad s ledopádem si přivezli z Rakouska, kde se jim zalíbilo lezení po ledovci.

Závod začíná zítra v šest večer. Ženy lezou jako první, hned po nich si zasoutěží muži.

Nový ledopád má nyní zhruba jedenáct metrů. Daniel Rezek, který se na jeho vzniku podílel, doufá, že přes noc ještě o metr povyroste.

autoři: Eva Malá , Alina Holušová
Spustit audio