Na hřebeny severočeských hor dorazí vítr o síle až 120 kilometrů v hodině

5. prosinec 2013

Silný vítr dorazí dnes odpoledne a navečer na hřebeny Krušných, Lužických a Jizerských hor. Doprovázet ho má sněžení. Meteorologové proto varují před tvorbou sněhových jazyků. V nížinách bude pršet a vítr tam bude foukat rychlostí 90 kilometrů v hodině.

„Vítr bude výrazně zesilovat v dnešních odpoledních a hlavně večerních hodinách. Rychlosti větru v nárazech v těch vyšších polohách by mohly dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Na těch vyšších partiích by mohl dosahovat až 120 kilometrů v hodině,“ říká meteoroložka Jana Ehertová z ústeckého Kočkova.

„Sníh očekáváme ve vyšších partiích od dnešního večera, ale v nížinách budou srážky v podobě deště. Tam by měly přecházet ve sníh až v zítřejších odpoledních hodinách,“ upřesňuje meteoroložka.

Řidiči ale budou muset jezdit opatrně už od dnešního večera, na horách musí počítat se sněhovými jazyky a na silnicích v nížinách může na některých místech déšť na vozovkách namrzat. V pátek odpoledne pak musí řidiči počítat se silným větrem a hustým sněžením.

Čtěte také

Při silném větru je nejlepší zůstat doma a nikam nechodit, pokud to jde. Důležité také je zabezpečit věci, které by mohl vítr odnést nebo poškodit.

„Je doporučeno, aby si lidé zajistili okna, dveře, odstranili nebo upevnili volně uložené předměty, zabezpečili si skleníky, nepohybovali se v blízkosti starších budov, nechodili do lesa. Bude hrozit vyvrácení stromů, padání větví,“ varuje Jana Ehertová.

V období před Vánoci mnozí instalovali na své domy vánoční výzdobu. Je nutné různé ozdoby, řetězy nebo světla zabezpečit nebo sundat. To samé platí o vánočních stromech ve městech a v obcích.

Vítr / vichr / vichřice / orkán - stupnice síly
autor: Jan Beneš
Spustit audio