Na horách klesla v noci teplota pod 0 °C. Do Česka se ale o víkendu vrátí léto

12. srpen 2016

Deset meteorologických stanic zaznamenalo v noci na pátek rekordně nízké teploty. Minima pro 12. srpen hlásili hlavně z východní části republiky. Nejchladněji ale bylo v Orlických a Jizerských horách, kde rekordy nepadly. Do Česka by se o víkendu nicméně mělo vrátit léto. Teploty dosáhnou až 28 stupňů.

Rekordně nízké teploty zaznamenali v Přerově, Valašském Meziříčí, Vizovicích, Bohumíně-Záblatí, Pohořelicích, Strážnici, Deštném v Orlických horách, Mořkově, Bělotíně a na Labské Boudě. Všechny tyto stanice měří teplotu alespoň 30 let.

Nejstarší rekord byl překonán v Přerově, kde teplota klesla na 5,4 stupně Celsia. Dosavadní nejnižší hodnota byla 5,8 stupně z roku 1908. Přerovská stanice funguje 135 let.

Na čtyřech místech Česka pak byly ráno naměřeny minusové hodnoty. V Orlickém Záhoří a Kořenově ukázaly teploměry minus 0,7 stupně Celsia, v Rokytské Slati a Březníku pak minus 0,4.

Rekordy padaly už ve čtvrtek, nové minimum pro 11. srpen zaznamenalo pražské Klementinum. „Noc na sobotu již bude podstatně teplejší a minimálně až do konce příštího týdne by se chladné počasí minulých dnů nemělo opakovat," uvedl Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Do Česka by se navíc podle meteorologů měly o víkendu vrátit letní teploty. V sobotu teploměry naměří zhruba 27 stupňů, v neděli až 28. Na konci léta se možná podle meteoroložky Mileny Ferebauerové oteplí ještě více.

„V prvních dnech příštího týdne budou teploty o něco nižší, přece jenom se zase trošku ochladí, takže teploty budou mezi 20 a 24 stupni Celsia. Ve druhé polovině týdne by teploty zase mohly růst až přes letních 25 stupňů,“ popsala Ferebauerová.

Výběr dvanácti stanic s nejnižší teplotou v noci na 12. srpna
zdroj: ČTK
Spustit audio