Na gymnázium U Balvanu v Jablonci nastoupí poslední žáci primy

31. srpen 2011

Studenti a žáci si ještě užívají poslední den prázdnin, ve školách je ale už všechno připravené na začátek vyučování. Poněkud v rozpacích se po prázdninách letos sešli učitelé jabloneckého gymnázia U Balvanu. Rada Libereckého kraje totiž v červenci rozhodla o zrušení zdejšího víceletého oboru.

A to navzdory tomu, že v hodnocení státních maturit skončila tato škola jako třetí nejúspěšnější v kraji a navrhované sloučení dvou jabloneckých gymnázií několikrát před tím odmítli odsouhlasit krajští zastupitelé.

Jak to vypadá v úspěšné škole, nad kterou visí pomyslný Damoklův meč? „Překvapení to bylo, protože jsem se domníval, že situace, tak jak byla řešena na zastupitelstvu červnovém zůstane do voleb.“ komentuje situaci ředitel školy Jiří Kozlovský.

Vedení kraje sice samo nemůže rušit školy, k rušení oborů ale pravomoc má. Víceleté gymnázium U balvanu končí. Výsledky státních maturit nejsou podle náměstka hejtmana pro oblast školství Radka Cikla relevantní – důležité je podle něj snížit počty studentů gymnázií.

Vedení gymnázia se teď snaží získat nějaký konkrétní příslib, že místo rušeného osmiletého studijního oboru kraj zavede šestiletý. Jen se čtyřletým totiž škola nepřežije.

autor: leš
Spustit audio