Na dvou místech Libereckého kraje je vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity

25. únor 2012

Už od pátečního večera se v Libereckém kraji v některých potocích a řekách zvedá voda. Dokonce na dvou místech je vyhlášený 3. stupeň povodňové aktivity. Někde je příčinou voda z tajícího sněhu z polí, jinde problémy působí nahromaděné kry.

Největší problémy momentálně působí nahromaděné ledové kry na řece Jizeře v obcích Dolní Sytová a také v Hájích na Semilsku. Platí tam třetí stupeň povodňové aktivity. Kry se daly do pohybu na řece Jizeře. V Železném Brodě se sice masa ledu na chvíli zarazila o stavidla na jezu, ta ale nápor nevydržela. V Sytové voda zaplavila pět převážně rekreačních domků. Hasiči odtud na lodičce evakuovali čtyři lidi, nikdo však nebyl v žádném velkém nebezpečí. Během odpoledne tam budou na odstraňování kusů ledu pracovat bagry.

Voda se rozlila také z Panenského potoka v Pertolticích na Českolipsku. Už v pátek večer zaplavila voda z polí i místní silnici. Zatím tam ale byly zaplavené jen zahrady, garáže a sklepy. V Pertolticích a také v nedalekém Brništi rozváželi v noci hasiči k nejohroženějším domům pytle s pískem. V Brništi už se situace uklidňuje, v Pertolticích zatím stav ohrožení stále platí.

Druhý stupeň povodňové aktivity platí stále v Pelešanech na Semilsku, kde se plní potok Libuňka a na prvním stupni jsou Jizera v Železném Brodě, Ploučnice ve Stráži pod Ralském, Mimoni a České Lípě a také Svitávka v Zákupech. Voda ale ve všech zmiňovaných místech prozatím pomalu klesá.

V Libereckém kraji přestalo pršet a situace se postupně zklidňuje. Teploty se ale pohybují nad bodem mrazu a sníh bude dál odtávat. Zem je promrzlá a voda se nevsakuje a hlavně menší potoky nestačí vodu odvádět.

Zejména z podhorských a horských oblastech může ještě během soboty docházet ke zvyšování hladin toků. Zároveň díky uvolňování ledových zámrzů a ker nelze vyloučit tvorbu ledových zátarasů a barier. Zítra během dne meteorologové očekávají pozvolný pokles hladin z důvodu nízkých teplot během noci, které intenzitu tání sněhu výrazně sníží.

autor: Eva Malá
Spustit audio