Na Dřevosochání ve Františkově se letos řezbáři zaměří hlavně na křesla a lavičky

6. červenec 2013

Tématem letošního Dřevosochání ve Františkově u Rokytnice nad Jizerou na Semilsku je „Na co si sednu“. Nevznikají tam však jen lavičky, ale i různá abstraktní sousoší nebo třeba truhlík na květiny s motivem ryb. Dřevosochání ve Františkově patří už k tradičním akcím. Sjíždějí se tam sochaři a řezbáři z celé České republiky.

Jedním z nich je i jilemnický řezbář Josef Dufek. Ten ze dřeva vytváří truhlík s motivem ryb a také dvojlavičku v podobě jezevčíka.

Dufek je také autorem slavných sněhových soch v Jilemnici. Jak podotýká, práce s oběma materiály je zcela odlišná.

„Když něco pokazíte v tom sněhu, zkrátka namočíte sníh a takhle to tam naplácáte. Kdežto když říznete špatně, tak už jste špatně řízla, a buďto z toho musíte nějak vykličkovat, uděláte kousek prstu někde jinde, ale to už si musíte dát většího majzla,“ vysvětluje.

Návštěvníci si Františkově mohou kromě dřevěných objektů prohlédnout i muzeum a galerii Starý kravín, kde se seznámí s tím, jak dříve vypadal život v Krkonoších. Také tam mohou ochutnat krkonošskou specialitu sejkory.

„Určitě už to má velkou historii, takže lidé sem jezdí. A víme, že první týden ve Františkově neseženete jedno volné lůžko, které by bylo nevyužité,“ podotýká organizátorka a majitelka muzea a galerie Jana Brožová.

O kousek dál stojí Buřanský mlýn z roku 1767. Teď ho vlastní Jiří Krch, který mlýnem provází všechny zájemce o jeho prohlídku. I když neumlel ani zrnko pšenice doufá, že jednou bude funkční.

„Funkční do jisté míry je, nicméně šedesát let už se tady nemlelo, takže postupně některé věci dáváme dohromady,“ říká Krch.

Dřevosochání už za měsíc vystřídá další sympózium – Kovosochání. Mezi 9. a 11. srpnem tam kováři budou společně pracovat na nových vratech do muzea.

autor: Eva Malá
Spustit audio