Na cestu kolem Kristýny a pláže vydá letos Hrádek nad Nisou čtyři miliony

1. květen 2018

Dlouholeté problémy s cestou a plážemi u rekreační nádrže Kristýna v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku by měly být od letošní sezony minulostí. Město tam chystá úpravy za čtyři miliony korun.

„Slibujeme si od toho zkvalitnění služeb,“ řekl starosta Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj). Veškeré práce by měly skončit do zahájení letní sezony.

Více než kilometr dlouhá cesta kolem Kristýny už opravit nutně potřebovala. Neměla žádné odvodnění a každý déšť její stav ještě více zhoršoval. „Voda tam po dešti vymlela třeba i 30 až 40 centimetrové rigoly. To se pak nedalo na kole projet, byl to tankodrom,“ řekl předseda představenstva městské společnosti Kristýna Radek Petr, jež má areál na starost. V rámci úprav se proto dělaly drenáže a nový je i mlatový povrch. Cesta je hojně využívaná i mimo sezonu. „Když sem přijdete třeba v lednu, tak tady potkáte v sobotu nějakých 50 až 100 lidí, jak se prochází,“ uvedl Petr.

Deště působily v minulosti potíže i na hlavní pláži. „Ani tam nebyly drenáže a jakýkoliv písek, který jsme přivezli, po dešti končil v jezeře,“ řekl Petr. Po úpravách bude horní část pláže travnatá a pod cestou písčitá. Práce začaly už loni na podzim, po srovnání pláže se na část nad cestou navezlo asi 100 kubíků zeminy. Hlavní pláž má nově odvodnění a trubky ústí přímo do jezera. Díky provedeným úpravám bylo možné pokrýt část pláže pod cestou kvalitnějším bílým křemičitým pískem. „Sice z něj nejdou dělat bábovičky, je ale příjemnější na ležení. Předtím tam byl písek z místní pískovny ve Václavicích, žlutý jílovitý,“ uvedl předseda představenstva.

Dodal, že za pomoci těžké techniky byly letos upraveny břehy i na jižní pláži, což usnadní vstup do vody. Chystají se úpravy severní pláže, kde je prudký svah. „Měla by se dělat v horizontu jednoho dvou let, nyní se úpravy projektují,“ dodal šéf představenstva. V kempu se letos ve velkém neinvestovalo. „Loni jsme tam nainvestovali pět milionů korun. Dělalo se 12 nových chatek a sedm dalších opravovalo,“ dodal Petr. Novinkou v kempu pro děti budou skákací nafukovací trampolíny.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související