Na Českolipsku se snížil počet dopravních nehod. Přesto existují riziková místa

3. listopad 2014

Do konce letošního října se na silnicích Českolipska stalo 945 dopravních nehod. Je to o zhruba 80 nehod méně než za stejné období loňského roku. Snižuje se i počet řidičů, kteří z místa nehody ujedou. Za klesajícím počtem nehod není pouze policejní prevence v podobě hlídek a kontrol.

„Na poklesu má podíl počasí. Pozorujeme, že jakmile se jen nepatrně stíží podmínky pro řidiče stávají se dopravní nehody,“ vysvětluje vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl.

Podle řidičů jsou na Českolipsku z hlediska nehodovosti riziková místa: „Borská silnice I/9 je nebezpečná. Je většinou ucpaná. Na těch kruháčích lidé neumí jezdit.“ „Jestřebská křižovatka se mi nezdá. Já říkám už deset let, že tam má být kruhový objezd. Když jedete od Prahy tak se nedostanete, z Provodína je to to samé. Sedmdesátku tam nikdo nedodržuje.“

Českolipsko má skutečně několik silničních úseků, které jsou pro řidiče rizikové, především za špatného počasí. Jedním z nich je silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště, kde jsou vyjeté hluboké koleje. Za deště se stává nebezpečnou a řidičům hrozí aquaplaning a vyjetí ze silnice nebo do protisměru.

Úsek není jediný. Dalším je esovitá zatáčka do Zahrádek. Ta je nově opravená a rozšířená. Přestože je tu snížená nejvyšší povolená rychlost, představuje pro řidiče riziko. Hlavně za deště. Podle Martina Markla z českolipského dopravního inspektorátu se nyní zjišťuje, proč se opravený úsek silnice stává za mokra kluzký.
„Dopravní inženýři to zkoumají. Zatím to vypadá, že se jedná o chemické reakce nového povrchu. Pokud to bude potvrzeno, budou provedeny úpravy tak, aby k těm nehodám nedocházelo,“ konstatuje Markl a dodává, že Českolipsko má i jiná riziková místa na silnicích: „Křižovatka v Jestřebí je pro řidiče náročná. Je široká a rozsáhlá, řidič musí vnímat hodně podnětů. Touto křižovatkou se už zabýváme.“

K dalším takovým místům patří takzvaná skalická křižovatka na obchvatu Nového Boru nebo křižovatka u Jablonného v Podještědí směrem na Petrovice. Na obou místech se už bezpečnostní opatření dělají.

Spustit audio