Na Českolipsku se objevují nepůvodní druhy zvířat - pravděpodobně chovatelé tam vypustili mývala nebo želvu z Ameriky

11. říjen 2015

Na Českolipsku se v posledních letech objevila v přírodě například želva nádherná nebo mýval, které do přírody pravděpodobně vypustili chovatelé. V regionu, stejně jako v celé České republice, je tak stále více nepůvodních druhů zvířat. Představují ohrožení pro ty původní, protože jsou často imunní vůči některým nemocem nebo nejsou náročné na životní prostředí.

„Většinou se drží někde v podrostu, ve stínu, ale je to takový druh, který i za plného slunce vleze do čisté vody a vůbec mu nevadí aktivita lidí okolo. Původně je ze Severní Ameriky, odkud se rozšířil do Evropy a k nám se dostal z Německa." Vysvětluje, odkud se v Čechách vzal rak pruhovaný, ekoložka Tereza Kaiserová.

„V poměru našich domácích raků k těm americkým je to momentálně dva ku jedné ve prospěch invazních amerických raků." S nepůvodními druhy zvířat v České republice seznamovalo veřejnost českolipské muzeum.

Mýval (ilustrační foto)

„Často jsou to nezodpovědní chovatelé, což se u nás děje i v případě želvy nádherné. Často se najde na rybnících na Českolipsku. Dost často se chytí i na návnadu v případě rybolovu. Dalším důvodem, jak se dostávají tito živočichové do přírody, je také nezodpovědné chování rádoby ochránců, kteří se snaží například na kožešinových farmách pomoci konkrétním jedincům, ale přírodě pak způsobí další škody v průběhu následujících let. Dalším způsobem je v případě bezobratlých průmysl a lodní doprava, nebo propojování řek."

Ve volné přírodě je možné v Libereckém kraji vidět i exotická zvířata. „Je to třeba mýval severní, který byl několikrát zaznamenán třeba v blízkosti Holan." Dodává Tereza Kaiserová. Nepůvodní zvířata, která se už v české přírodě zabydlela, mají také přirozené nepřátele. „Samozřejmě, že mají přirozené predátory, ale výrazně v našich pozměněných podmínkách pomáhá člověk, který je cíleně loví."

Spustit audio