Na Českolipsku roste obliba letních kin. V Doksech mají nové mobilní

5. srpen 2018

Okolí Máchova jezera bude v srpnu objíždět letní kino a opravený areál na venkovní projekce mají také ve Cvikově. Promítá se také na hradě Lipý nebo na fotbalovém stadionu v Mimoni.

Nové mobilní kino mají například v Doksech. V červenci si filmy pod večerní oblohou mohli lidé užívat v každou neděli v zámeckém parku, v srpnu bude kino putovat po různých místech.

„Protože jsme přišli s konceptem letního kina, které promítá každou neděli u nás v Doksech, tak jsme přišli s nápadem, že srpen z toho uděláme trochu putovní. A první zastávka putovního letního kina bude právě u Máchova jezera, tady u tobogánu,“ vysvětlil Petr Hozák, ředitel městské příspěvkové organizace Kultura Doksy, která letní kino provozuje.

„Chystáme se taky do Starých Splavů, kde budeme promítat u nového mola v přístavišti. Budeme promítat taky, trošku nostalgicky, na bývalém umístění původního letního kina u nás v Doksech, což je v Masarykových sadech. A potom se přesuneme ještě jednou na hlavní pláž a uděláme takovou tu největší romantiku, kde se deky dají rozložit hezky na písek a v pozadí toho plátna bude západ slunce a projíždět noční parník. Tohle všechno dohromady,“ doplnil Petr Hozák.

Letní kino si podle něj odzkoušeli v Doksech vloni. Bylo to jediné promítání v zámeckém parku, na které přišlo na dvě stě lidí. Proto se rozhodli letos zřídit putovní letní kino, představení se koná celý srpen vždy v neděli večer a film si můžou vybrat sami diváci hlasováním na facebookové stránce městské organizace Kultura Doksy. Investice kolem 35 tisíc do techniky se jim už podle Hozáka vrátila.

Nově letos promítají i ve zhruba 40 kilometrů vzdáleném Cvikově, a to v prostorech bývalého letního kina.

„Nám se podařilo ho zrekonstruovat, obnovit, udělat tomu úplně nový kabát. Udělat dvě letní scény. Jedna, která slouží pro koncerty a jedna pro projekci. Dřív tady byly ty projekce z auta, dneska se snažíme jít cestou nějaké moderní projekce, jde nám o kvalitu zvuku a obrazu, byť to plátno je mobilní, to znamená, že tam není trvale instalované, ale přijíždí s každým kinem zvlášť, myslím si, že návštěvníci mají úplně jiný zážitek, než měli dřív,“ uvedla vedoucí odboru kultury ve Cvikově Helena Maupicová.

Za promítáním pod noční oblohou se lidé na Českolipsku můžou nově vydat také v Mimoni, kde se promítá na tamním fotbalovém stadionu. V srpnu se bude promítat také v Novém Oldřichově.

Stálé letní kino je pak třeba v Nedamově, kde letos kromě pravidelných pátečních a víkendových projekcí promítají ke stému výročí republiky i v úterý, a to staré české filmy. Deset let promítá i letní kino v Novém Boru v Horových sadech a už několik let můžou lidé navštívit i českolipský hrad Lipý. Tam jsou projekce každý čtvrtek a pátek.

Oslovení provozovatelé se shodli, že letní kino vydělává hlavně na provoz. Pokud se podaří vydělat něco navíc, pak peníze investují zpět do techniky, zázemí, nebo nezbytných oprav. Návštěvnost pak závisí hlavně na počasí, a také na výběru filmů. Podle jednatelky novoborské kultury Ilony Rejholcové lidé chodí hlavně na české filmy. Moc je prý nelákají americké velkofilmy, ale spíš evropská produkce. 

autoři: Tomáš Mařas , mib
Spustit audio

Související