Na Českolipsku přežívá kriticky ohrožený rak říční. Za jeho úmrtí často mohou rekreanti

13. červenec 2015

Na některých místech Českolipska se zabydlel invazní rak pruhovaný, přesto jsou stále v regionu místa, kde se vyskytuje typický český rak říční. Jedním z takových míst, kde by se měl rak vyskytovat, je Hamr na Jezeře. Vedení obce o tom příliš mluvit nechce. Často se totiž stává, že rekreanti zvíře nechtěně nebo i vědomě zabijí.

„My jsme tu raky objevili, když jsem se stal starostou. To bylo v roce 2006, když se dělal první výlov. Při něm když klesla hladina, tak jsme je tu objevili. Bylo tajemství, jestli je to rak říční nebo bahenní, nebo snad rak americký. Shodou okolností tady byl doktor Ivo Přikryl a odchytili jsme jeden exemplář. Pan profesor jásal, že je to skutečně rak říční, že to je exot, který se jen tak nevidí,“ vzpomíná nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

S ekoložkou Terezou Kaiserovou se jdeme podívat, jak jsou na tom raci dnes a jestli je to opravdu rak říční. Ten by měl být indikátorem opravdu čisté vody.

„Je citlivý na změnu chemizmu a množství organických látek rozpuštěných ve vodě, takže ho jen tak běžně nenajdeme.“

Rak říční

Přímo v proudu potoka nehrozí, že by na něj mohl člověk šlápnout. Raci se drží spíše při kraji. Jeden z raků se ukrývá pod kamenem jen pár decimetrů od břehu. Má červená, mohutná a drsná klepeta. Na naši přítomnost reaguje tím, že kmitá telsonem na konci zadečku. Tím se pohybuje směrem dozadu.

Jak potvrdila Tereza Kaiserová, jde skutečně o raka říčního. „Párkrát jsme tu našli raka s přichycenými vajíčka zespodu na břiše. Takže se tu rozmnožují,“ dodává starosta Milan Dvořák.

Ve vodě evidentně není tolik chemického a organického znečištění, protože jinak by tu tento druh raka nebyl. Podle ekoložky by ho nahradil odolnější rak americký.

Místo kde se raci vyskytují, je blízko jezera, kam často chodí rekreanti. Podle Milana Dvořáka někteří lidé nenechají raky v klidu.

Rak říční

„Je tu spousta zvědavců, kteří raky objeví a snaží se ho chytit. Pak jsou tu turisté, většinou děti, které asi z neznalosti jsou schopné toho raka kamenem zabít. Vidí ho a mají strach, aby je neštípl někde ve vodě.“

Podle Terezy Kaiserové by k ochraně raka říčního pomohla osvěta. „Je důležité je nepřenášet, neodchytávat je, nepoužívat na vaření nebo si je dávat do akvárií. Tady na tomto místě pak pomůže určitě rozšíření možností úkrytů, nezvyšovat skokově hladinu vody, aby se mohli dále množit a populace se mohla rozšířit.“

V případě úmyslného zabití raka říčního hrozí fyzické osobě pokuta až 100.000 korun.

Spustit audio