Na Českolipsku a Frýdlantsku omezují kvůli suchu spotřebu vody

31. květen 2018

Česká Lípa zakázala vyhláškou čerpání vody z potoků a říček. Před suchem varuje také Frýdlantská vodárenská společnost. Na napuštění bazénu doveze lidem cisternu s vodou.

Českolipský městský úřad zakázal odběr povrchových vod z některých toků. Podle mluvčího radnice Václava Šámala platí zákaz od 1. června do 30. září. Lidé nesmí čerpat vodu například z Ploučnice, Šporky, Liběchovky nebo Robečského a Dobranovského potoka. Zákaz vydala českolipská radnice kvůli suchu, které snížilo průtoky na tocích. Pokud by nepříznivé klimatické podmínky skončily, radnice ho odvolá.

Se suchem se potýkají také na Frýdlantsku. Tamní vodárenská společnost žádá o omezení odběru vody z vodovodního řadu pro jiné účely, než je běžné využití pitné vody. A to kvůli suchu a dlouhodobě zvýšené spotřebě pitné vody. Obyvatelé Frýdlantska si můžou pro napuštění bazénů objednat cisternu s vodou. Společnost je začne zájemcům vozit od pondělí 4. června. Pro zalévání zahrad doporučují vodohospodáři používat užitkovou vodu.

autor: mib
Spustit audio

Související