Na břehu Jizery u Turnova by mohlo vzniknout přírodní koupaliště

28. červen 2011

V Turnově se jedná o částečném obnovení bývalého koupaliště v Dolánkách. Poté co tam město nechalo zasypat staré bazény a stavba nových se už několik let odkládá, by na břehu řeky Jizery mohl vzniknout alespoň přírodní areál vhodný ke koupání.

Turnovu koupaliště chybí už několik let. Část obyvatel má vedení města za zlé, že bazény u Jizery v Dolánkách nenechalo opravit. Uvažuje se proto alespoň o přírodním areálu.

Studii, která umístění tůní, parkoviště a stanů s občerstvením navrhuje zpracovala firma VRV Praha, která má zkušenosti s budováním pláží na břehu Vltavy v Praze. V Turnově už jednala s vlastníky pozemků a v úterý se k návrhu vyjadřují odborníci - například vodohospodáři nebo zástupci CHKO Český ráj. Pokud nebudou mít výhrady - rozhodovat má zastupitelstvo.

„Na základě studie by zastupitelstvo mělo přijmout usnesení o tom, zda zadat výběrové řízení na projektanta. Ta realizace je také vázána na dotaci z operačního programu Životní prostředí.“ dodává místostarosta Špetlík s tím, že právě možnost získat dotaci je rozhodující. Spoluúčast města je totiž v tomto programu malá.

Dotaci chce Turnov i na dlouho odkládanou stavbu nových bazénů v místě bývalé Maškovy zahrady. Tam se ale stavět začne nejdřív za dva roky. Město si proto chce už příští rok vytvořit rezervu 30-40 milionů korun. Podle dalšího z místostarostů Jaromíra Pekaře to je reálné: „Pokud tam bude určitá finanční kázeň, neměl by to být problém.“

V úvahu tak připadá nejen to, že by se v roce 2013 konečně začalo v Turnově stavět nové koupaliště, ale i chybějící zimní stadion. Do té doby by přírodní areál v Dolánkách mohl už fungovat - i když má stát několik desítek milionů korun.

autor: leš
Spustit audio