Na autodromu u České Lípy se motorkáři zdarma učí bezpečné jízdě

2. červen 2016

Na kurzech na autodromu v Sosnové u České Lípy se motorkáři učí, jak se vyhnout nečekané překážce nebo jak udržet motorku pod kontrolou při prudkém brzdění. Program s názvem Učme se přežít je pro účastníky zdarma. V bezpečí závodního okruhu si můžou vyzkoušet, jestli svoje stroje mají pod kontrolou i v krizových situacích.

„Letos jsem po dlouhé době začal jezdit. Teď je to asi moje pátá jízda,“ říká David Patoč, který na kurzy přijel z Prahy.

„Určitě je dobré si to vyzkoušet bezpečně, zkusit si, co vůbec člověk dokáže. Pokud tu motorku člověk nedokáže pořádně ovládat, tak se to chce naučit a potrénovat, což se tady dá.“

Podle motocyklového závodníka a instruktora Marka Červeného se každý motocyklista musí v první řadě naučit používat hlavu.

„My je chceme naučit, aby tady perfektně ovládli motocykl jak v přímém směru, tak zatáčkách a celkově získali dobrý pocit,“ vysvětluje Červený.

Výhybný manévr jde motorkářům vcelku dobře, ale pouze pokud jedou pomalu.

„Nejčastější příčinou nehod motorkářů je tradičně rychlost a způsob jízdy. To znamená nesprávné projetí zatáčkou, nesprávná rychlost, nebo nesprávné najetí do zatáčky,“ popisuje vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl.

Podle Jana Poláka z Týmu silniční bezpečnosti tvoří motorkáři významnou část usmrcených na silnici.

„Motocyklisté, na to kolik ujedou kilometrů, jsou ve statistikách závažných a smrtelných nehod velmi často. Podílejí se na tom čísle až patnácti procenty na celkovém počtu lidí usmrcených na silnici,“ tvrdí Polák.

„Letošní ročník kurzu pro motorkáře je rekordní, protože zahrnuje šestnáct termínů tady v Sosnové a jeden zvláštní termín pro autoškoláky. Počítáme, že se celkem kurzů zúčastní zhruba tisíc čtyři sta lidí,“ dodává Jan Polák.

Letos se poprvé kurzy konaly i na jihlavském polygonu.

Spustit audio