Myslivci vyrážejí na hony, oblékají se do reflexních vest

25. listopad 2013

Tradice honů se mění. Dnešní honitba se neobejde bez reflexních vest, a naopak oproti minulosti zcela postrádá alkohol. Na prvním místě je totiž bezpečnost účastníků.

V těchto dnech se myslivci vydávají do lesů, aby si vzali na mušku hlavně přemnožená divoká prasata. Není to ale pravidlo.

„Jedná se o naháňku na černou zvěř. Bude ještě upřesněno, co všechno se bude lovit. Je to spojeno i se zkouškami loveckých psů, tedy honičů. Je hlavně zkoušeno vyhánění černé zvěře," doplnil předseda českolipského mysliveckého sdružení Jaroslav Vosáhlo.

Hustý lesní porost a také horší viditelnost kvůli počasí jsou rizikové faktory, kterým se dnes myslivci snaží předcházet reflexním oblečením.

V minulosti bylo běžnou praxí, že se účastníci honu posilnili nebo zahřáli kapkou alkoholu. To je dnes nemyslitelné.

„Dát si kořalku v dnešní době vůbec není možné, protože lidi používají střelné zbraně, tak aby nedošlo k nějakému zranění nebo k ohrožení lidského života. Za celý den není možné požívat alkohol," potvrdil Josef Fridrich, jeden z účastníků honu.

Honitba začíná tradičním mysliveckým troubením a rozdáním instrukcí těm, kteří nahánějí zvěř. Představa, že se dav lidí se psy bezhlavě nahrne do lesa, je ale mylná. Jak myslivci potvrzují, vše má jasná pravidla.

autoři: nib , Tomáš Mařas
Spustit audio