Muzeum betlémů v Kryštofově Údolí je nové. Za týden se otevře prvním návštěvníkům

V Kryštovově Údolí na Liberecku skončila rekonstrukce tamního muzea betlémů. Příští sobotu opět přivítá návštěvníky.

Novinek ale v obci čeká turisty víc. Neuvidí už například pohyblivý orloj. Ten totiž nechala odstěhovat majitelka betlému, které vedení obce neprodloužilo smlouvu.

Oprava muzea byla náročná, ale nezbytná. “Vytrhali jsme podlahu, zjistili jsme, že se v budově nachází dřevomorka, takže došlo k nutné sanaci, plus jsme tam řešili nějaké věci se statikem,“ říká nezávislá starostka Jana Blažková.

V části horního podlaží nově vznikl sál určený k pořádání výstav, přednášek nebo akcí pro školní děti. Hlavní lákadlo expozice návštěvníci najdou na stejném místě. „V prvním patře zůstává expozice betlémů. Ty jsou jenom trošku jinak rozmístěné, jsou odborně očištěné, jeden z nich je dokonce znovu pohyblivý a znovu svítí,“ popisuje starostka.

Orloj, další z lákadel Kryštofova Údolí, už v obci není. Nezabránilo tomu ani vedení Libereckého kraje, které jej chtělo koupit a v obci ponechat, jak na jaře potvrdil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj: „Máme na to připravené peníze a pevně věřím, že ta jednání budou nakonec úspěšná.“

Jednání ale úspěšná nebyla a majitelka orloje a dcera jeho autora Martina Chaloupky Alice Chmelíková už jej nechala přestěhovat asi do deset kilometrů vzdálených Žibřidic. Tam si jej budou moct turisté prohlédnou od 9. prosince společně i s novým muzeem betlémů v budově hasičské zbrojnice. Alice Chmelíková s ním má velké plány. „Protože se mi podařilo získat dalších devadesát betlémů, z toho jeden sedmimetrový, musíme začít řešit další nové prostory muzea. Současné muzeum je malinkaté,” říká Chmelíková.

Autorem figur na jejím orloji je liberecký řezbář Václav Plechatý. O jeho tvorbu ale letos nepřijdou ani lidé, kteří zamíří do Kryštofova Údolí. Uvidí ji tam na nové přehlídce právě ve výstavní části nově opraveného muzea betlémů.

Spustit audio

Související