Motýl na anténě Václava Havla dnes výjimečně v libereckém divadle! Vstupné je symbolické

5. říjen 2016

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy si dnes 5. října připomíná památku Václava Havla. V den jeho nedožitých osmdesátin uvádí scénické čtení jeho méně známé komediální inscenace Motýl na anténě. Tu Havel napsal v roce 1968 do soutěže o televizní hru, kterou tehdy Motýl na anténě vyhrál.

„Text je mimořádně vtipný a krásný, svým způsobem absolutně typický a taky se něčím vymyká z Havlova díla,“ vysvětluje dramaturg libereckého divadla Martin Urban, proč právě Motýl na anténě a pokračuje: „Je tam strašná spousta sebeironie, vlastně si dělá legraci z celého intelektuálního ovzduší 60. let. Současně tam jsou velice vážná témata, jak už to u Havla bývá, prostě pod tím vtipem docela mrazí.“

Je tam strašná spousta sebeironie, dělá si legraci z celého intelektuálního ovzduší 60. let...

Ve scénickém čtení se představí Martin Polách v roli Jana, jeho manželku hraje Veronika Korytářová a tchýni Markéta Tallerová. Instalatéra Baštu představuje Jakub Chromeček. Michal Maršík si zahraje kapající vodovodní kohoutek.

Zkouška herců pod dozorem režiséra

„Strašně rychle se chytli, dostali se do takového toho zvláštního Havlovského jazykového rytmu, což je strašně důležité. A myslím si, že je jaksi strhl ten už pro mladší generaci prazvláštní humor této hry,“ dodává dramaturg Martin Urban.

Námět? Spisovatel slaví doma narozeniny s ženou a tchýní. Plus kapající kohoutek

Spisovatel Jan slaví doma se svou ženou a tchýní narozeniny, ze sousedního pokoje se náhle začne ozývat naléhavé kapání vody z kohoutku. I tak jednoduchý příběh stačil Václavu Havlovi k rozehrání absurdně laděné grotesky, která má podle režiséra Šimona Dominika ještě další rozměr: „Ta hra je velmi zábavná ještě v tom, jak je sama sobě tématem. Jak ten spisovatel Jeník vlastně přemýšlí o tom, jak by napsal hru o pasivitě české inteligence, která nedokáže zastavit kapající kohoutek.“

„Není to taková složitější konstrukce jako některé jeho jiné hry, ale i pro člověka třeba ne úplně naladěného je vlastně velmi dobře uchopitelná a myslím, že se v ní každý může nějak najít,“ dodává režisér.

Inscenaci Motýl na anténě uvádí Malé divadlo dnes 5. října v 19. hodin. Cena vstupenek je symbolická, stojí totiž pouhou jednu korunu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio