Mnohatisícové nedoplatky za teplo mají letos lidé na celém Jablonecku

19. květen 2011

Velké nedoplatky za teplo a teplou vodu musí letos zaplatit lidé na Jablonecku. Řadu z nich to vylekalo. Všechna námi oslovená bytová družstva potvrzují, že požadované doplatky jsou vyšší než loni a to o víc procent než kolik teplárna avizovala při zdražování.

Podle Mladé fronty Dnes řada lidí dostala domů složenky na doplatek vyšší než 10 tisíc korun a zlobí se, že za teplo platí moc. Podle ředitele správy družstva SBD Bižuterie Stanislava Karpíška je to ale často zbytečná hysterie. Lidé si podle něj neuvědomují, že dostali vyúčtování za období, kdy byla hodně tuhá zima.

Argumentuje podklady z Českého hydrometeorologického ústavu, který spočítal, že poslední zima byla oproti té předchozí o 16% chladnější. To prý spolu s loňským pětiprocentním zdražením tepla v Jablonci nad Nisou udělalo velký skok v účtech.

Co tedy dělat, aby se podobná situace neopakovala? Podle mluvčího jablonecké teplárenské a realitní společnosti Lukáše Jankovského může snížit zateplení domu a výměna oken účet za teplo o hodně - až o 30%. Pak také samozřejmě jde o to, na jakou teplotu místnosti kdo vytápí – to už si ale člověk musí hlídat sám.

Spustit audio