Mistrovství ČR o nejlepšího dřevorubce: V Liberci změřili své síly drvoštěpové z celé země

3. říjen 2016

Intenzivní vůně dřeva a nafty naplnila v neděli 2. října náměstí před libereckou radnicí. Na pódiu svou zručnost, rychlost a přesnost při Mistrovství republiky v dřevorubectví poměřilo dvanáct závodníků. Přesekávali ležící kmen stromu, řezali motorovou pilou i tou klasickou, ruční. Museli se vypořádat také s přesekáváním kmene z prkna ve výšce a s extrémně silnou pilou.

Jednou z nejtěžších disciplín byl tzv. springboard. „Disciplína začíná na povel ‚go‘, kdy závodník ze země vyseká první kapsu, do které vrazí prkno neboli springboard, na něj vyleze, vyseká druhou kapsu, do ní vloží druhé prkno a z toho teprve přesekává horní špalek,“ popisuje Martin Roušal, obhájce titulu mistra republiky.

O vítězi soutěže rozhoduje síla, mrštnost a taky štěstí. „Špalek ze spodní části stromu, kdy na něm stála celá váha stromu, je hustší a hutnější, kdežto špalek z horní části koruny je měkčí, ale zas tam hrozí, že bude mít suk,“ vysvětluje Roušal a dodává: „Ideální případ je, když si vylosujete dřevo, které je z prostřední části kmene a bez suku.“

Mistrovství ČR o nejlepšího dřevorubce: dav přihlížejících lidí na libereckém náměstí

Dřevorubci ukončili závody v superrychlé disciplíně – hot saw, kde pomocí silné pily řezali z kmene kotouče. Titul mistra republiky v dřevorubectví si z klání v Liberci odvezl vicemistr světa Martin Komárek z Oseka u Prahy.

autor: Eva Malá
Spustit audio