Místo ústavů vzniknou na Českolipsku speciální domky pro handicapované

26. červenec 2012

Stovky postižených lidí žijí v pokoji s holými stěnami a s oknem s mříží. Liberecký kraj chce proto nabídnout lidem s handicapem důstojnější bydlení, zapojit je do společnosti a nabídnout jim plnohodnotný život.

Liberecký kraj přestěhuje lidi s postižením z ústavů do speciálních domků s pečovatelskou službou. Ty vyrostou na Českolipsku a měly by přinést lidem s handicapem lepší životní podmínky.

Handicapovaní z Mařenic budou mít nový domov v Novém Boru a ve Cvikově. Najít nové bydlení pro mentálně postižené ženy z domova v Jestřebí přineslo větší problémy, jak přiznává krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček z ČSSD: „Samozřejmě byly lokality, kde byl větší problém – například Zákupy nebo Zahrádky.“ Někde zaznívaly na adresu handicapovaných dokonce vulgární poznámky.

Přijmout ženy s postižením odmítli například v Zákupech nebo ve Stráži pod Ralskem, největší odpor obyvatel překvapil krajského radního v Zahrádkách. Zahrádečtí se postavili proti výstavbě domků pro postižené velmi razantně. „Přišla petice na Liberecký kraj, zhruba dvaceti občanů, kteří si je tam nepřejí...“ konstatuje Pavel Petráček.

Ne všichni v Zahrádkách ale mají za to, že mentálně postižené ženy by byly obci na obtíž. „Na druhou stranu mi minimálně šest občanů, kteří mi nabízeli jiné lokality a pozemky v Zahrádkách.“dodává Pavel Petříček.

Přitom podle starostů obcí a měst, kde domky pro handicapované vyrostou, se není čeho obávat, má to i výhody, jak říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák z TOP 09: „Přinese to pro město i celou řadu výhod... Pro občany Nového Boru, kteří jsou takhle postižení, je tam možnost umístění. Přitom dvacet pět let provozu zajišťuje krajský úřad.“

autor: sas
Spustit audio