Místa, která jsou běžně tabu, se v noci otevřela

10. červen 2017

Při Noci kostelů z pátku na sobotu se v Libereckém kraji otevřelo 57 kostelů, kaplí a modliteben. Někde se návštěvníci dostali i do běžně nepřístupných míst.

To byl i případ poutního areálu kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku. Za založení tradice Mariánských poutí může soška Panny Marie, která připlula po Ploučnici, a lidé ji postavili do kdysi gotického kostelíka. „Je v kostele nad oltářem. Má x šatů a na každou příležitost se obléká,“ ukazuje bývalý starosta Horní Police Lubomír Šulc.

Kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici

Kostel projde opravou. „Z evropských fondů se nám podařilo získat necelých 107 miliónů, za které opravíme kostel, to znamená krovy, střechy, plášť, vnitřní omítky. Zrestaurujeme hlavní oltář, kazatelnu a dva boční oltáře a počítáme, že se obnoví varhany do jejich původní podoby,“ vyjmenovává generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Opravy jsou plánované do roku 2020.

Litoměřická diecéze se do Noci kostelů zapojuje od roku 2010 a smyslem není jen zpřístupnit památky. Chce, aby si návštěvníci všimli nejen toho, že křesťanské církevní stavby jsou vzácnými památkami po našich předcích, ale i toho, že stále slouží jako místa poučení, povzbuzení, zklidnění a modliteb.

Kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici
Spustit audio