Míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji klesla

10. říjen 2011

Nezaměstnanost na severu Čech se různí. V Libereckém kraji stále klesá, v září o desetinu procentního bodu na 9,2 desetiny procenta. Zatímco v Ústeckém kraji stagnuje, i když podle odhadů odborníků měla růst. Zůstala na hodnotě 12,4 procenta.

Z evidencí úřadů práce Libereckého kraje ubylo téměř 230 nezaměstnaných. O pokles nezaměstnanosti se zasloužilo zejména Liberecko, v ostatních okresech kraje nezaměstnanost v září stagnovala.

Podle krajského analytika úřadu práce Petra Malkovského v září nacházeli uplatnění zejména specialisté z oblasti vzdělávání. V evidenci ubylo také montážních dělníků, pracovníků v oblasti prodeje a odborných pracovníků v obchodní sféře.

Na úřad práce nejvíce přicházeli lidé, kteří sháněli zaměstnání v administrativě a v oblasti osobních služeb. Pokračoval také příliv nezaměstnaných absolventů škol. Úřady jich na konci září evidovaly o 380 více než na konci prázdnin.

V Ústeckém kraji je nejvyšší nezaměstnanost v Mostecku, kde se míra nezaměstnanosti blíží k šestnácti procentům. Jen o trochu méně lidí hledá zaměstnání v problémy zmítaném Šluknovském výběžku. Třetím regionem, kde se těžce shání práce je Děčínsko.

Vysoká míra nezaměstnanosti je také v okrese Ústí nad Labem, což je z geografického hlediska unikát, protože nezaměstnanost v krajských metropolích bývá zpravidla nižší než ve zbytku regionu. Na ústeckém předměstí Trmice je bez práce dokonce dvacet šest procent lidí.

Stále nízký je i počet volných míst, kterých bylo na konci září o 290 méně oproti srpnu. Největší boj je o ně na Děčínsku a Teplicku.

autor: Eva Malá
Spustit audio