Míra nezaměstnanosti na severu Čech mírně klesla

8. říjen 2014

Počet lidí bez práce se v září na severu Čech oproti srpnu příliš nezměnil. V Libereckém kraji klesla míra nezaměstnanosti o jednu desetinu na 7,7 procenta. V Ústeckém kraji byl pokles podobný a bez práce bylo 60 709 lidí. To je 10,6 procenta. Oznámil to dnes Úřad práce ČR.

V Libereckém kraji na konci měsíce hledalo práci zhruba 23 500 lidí, o 200 méně než v srpnu. V kraji i přibývá pracovních příležitostí. V září měly úřady práce v nabídce více než 3600 volných míst. Největší poptávka je po technicích a výrobních dělnících, zájem je také například o řidiče.

Největší nabídka zaměstnání je na Liberecku, kde se o jedno pracovní místo uchází šest lidí. Naopak nejméně nabídek je na Jablonecku. Na jedno místo tam připadá deset nezaměstnaných.

V Ústeckém kraji se meziměsíčně nezaměstnanost snížila o 0,1 procentního bodu na 10,6 procenta. Podle Jaroslava Kunce z ústeckého krajského úřadu práce by byl pokles v září vyšší, do evidencí se ovšem zapsali absolventi škol.

„Tady se významnou měrou podílel příchod absolventů, kterých nám v evidenci přibylo oproti minulému měsíci asi 870. Takže i když pokles uchazečů pokračoval tak jako v předchozích měsících, absolventi vlastně způsobili to, že byl ten pokles minimální,“ přiblížil.

Na jedno místo připadalo v září na Ústecku až 37,2 uchazeče. Možným řešením při hledání zaměstnání je práce v zahraničí. Na severu Čech poslední dobou vzrůstá poptávka po zaměstnancích ze sousedního Německa.

Například pracovní úřad v saské Pirně, která leží jen necelých padesát kilometrů od Ústí nad Labem, nabízí až tisícovku volných míst. Lidem pomůžou i se základními formalitami.

Čtěte také

„Uchazeči o práci se můžou obrátit například na nás, ale co se týče pojištění a takových věcí, na to máme takzvané poradce EURES,“ říká ředitel pracovního úřadu v Pirně Mario Lehwald. Konzultační místo EURES navíc můžou lidé navštívit i na úřadech práce v Česku.

Důležitá je ovšem znalost německého jazyka. „Každý rok přibývá lidí, kteří zjišťují, že je výhodné tady v příhraničí hovořit německy, jezdit do práce třeba i denně za hranice, vyplatí se jim to,“ říká Leona Bláhová z ústeckého krajského úřadu práce.

Úřady práce z obou stran hranic navíc pořádají také přeshraniční burzu práce.

Nezaměstnanost v Česku - vývoj od září 2013 do září 2014
autoři: bach , Eva Malá
Spustit audio