Ministr obrany ocenil psa Athose těžce zraněného v Afghánistánu

7. leden 2014

Vloni v září afghánští teroristé raketou zasáhli kotec, ve kterém byl vojenský pes Athos 68/10. Čtyřletý německý ovčák málem zemřel, zachraňovali ho američtí lékaři a podstoupil několik operací. Dnes ho ocenil ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Pes dostal čestný obojek a věnec klobásek.

Ministr v Chotyni na Liberecku poděkoval psovodovi a jeho čtyřnohému partnerovi za obětavou pomoc při zachraňování lidských životů.

„Pes je nejlepším přítelem člověka a nenahraditelný pomocník vojáka,“ řekl při slavnostním ceremoniálu ministr Picek.

Athos vycvičený na vyhledávání výbušnin na pomoc vojákům málem doplatil.

„Raketa zasáhla přímo kotec, kde byl pes těžce zraněn a díky americkým civilním lékařům, kteří mu zastavili nejsilnější tepenné krvácení, to pes vlastně přežil,“ říká Athosův psovod, rotný Rostislav Bartončík.

„Moc šancí mu nedávali, ale díky následné péči v Bagramu, kde mu dělali operaci a po převozu do Ramsteinu, kde dělali další obrovskou operaci, tak ten pes přežil,“ vzpomíná psovod na záchranu svého psího kamaráda.

Psovi chybí 15 centimetrů kosti, má porušenou močovou trubici, silné krvácení v oblasti zad. Měl v sobě i střepiny, lékaři mi jednu ve stehně museli nechat.

Zraněného psa zachránili lidští doktoři

První pomoc poskytli Athostovi američtí lékaři, kteří běžně ošetřují lidi. „Oni si toho strašně váží, protože ti psi jim tam zachraňují spoustu lidí, amerických i českých,“ dodává Bartončík.

Kromě ocenění od českého ministra obrany dostal už v Afghánistánu Athos poctu od Spojených států - deku, která je jen pro nositele řádu Čestný americký veterán.

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek předal psímu hrdinovi čestný obojek a věnec klobásek

Žádné ocenění ale pro Bartončíka nevyrovná fakt, že jeho pes téměř zázrakem přežil

„To se nedá popsat, když s tím psem žijete nějaký ten rok, vycvičíte ho, a pak přijdete a to je jako když to zasáhne jakéhokoliv dalšího přítele,“ vysvětluje rotný.

Oceněná holubice z první světové války

Athos není prvním zvířetem, které armáda ocenila. Už za první světové války padlo vedle 10 milionů mužů na 8 milionů koní.

Francouzský válečný kříž tehdy dostala během bitvy u Verdunu poštovní holubice Cher Ami za doručení 12 zpráv. Nakonec zahynula v roce 1918, ale zvládla i přes zranění doručit poslední zprávu, která zachránila 200 amerických vojáků ze ztraceného praporu.

Pitbull Stubby se zase stal jediným psem, který byl povýšen na seržanata přímo v boji. Získal tím vyšší hodnost než voják, který ho propašoval z USA až na francouzské bojiště.

Další zvířata oceněná armádou
- holubice Cher Ami za první světové války doručila 12 zpráv, dostala francouzský Válečný kříž
- pitbull Stubby dostal americké Purpurové srdce a další ocenění, že odhalil německého špiona a varoval jednotku před chemickými útoky
- pes Antis českého letce RAF Václava Bozděcha dostal Medaili Dickinové (ocenění pro zvířata srovnatelné s nejvyšším britským vyznamenáním)

Purpurové srdce a řadu dalších ocenění si vysloužit tím, že dokázal svou jednotku varovat před chemickými útoky, pomáhal raněným a jednou odhalil německého špiona.

Britové mají dokonce pro zvířata zvláštní ocenění, které kladou na roveň s nejvyšším možným oceněním Victoria Cross.

Medaili Dickinové založili za druhé světové války a získala ji řada poštovních holubů, koně, ale i třeba kočka, která navzdory zraněním, kterým nakonec podlehla, lovila krysy a uchránila zásoby námořníků, kteří strávili tři měsíce v obklíčení za čínské občanské války.

Český psí hrdina v RAF i tučňák plukovník

Touto medailí se může pyšnit i pes českých letců v Anglii. Antise si z Francie přivezl Václav Bozděch. Napřed pomáhal hledat lidi v troskách po německých náletech.

Se svým pánem pak tajně nalétal na 30 bojových misí. Po válce se oba vrátili do Československa, ale v roce 1948 museli uprchnout před komunisty. A Antis celou skupinu převedl bezpečně přes hranici okolo několika hlídek i kulometných hnízd.

Například v norské armádě slouží tučnák v hodnosti plukovníka, kterého král dokonce pasoval na rytíře. Jde o maskota jednotky královské stráže.

autoři: obo , sas
Spustit audio