Ministerstvo školství chce optimalizovat množství dětí ve třídách. Obce a školy se bojí

21. květen 2012

Školy v menších městech a obcích na Českolipsku se bojí o přežití. Ještě za ministra Josefa Dobeše totiž přišlo Ministerstvo školství s reformou financování regionálního školství. V rámci ní se měly zavádět takzvané optimální třídy, ve kterých by bylo minimálně dvacet čtyři dětí. Řadu škol na Českolipsku takový návrh vyděsil, protože tolik žáků zdaleka nemají.

Ministerstvo sice dočasně jednání o reformě financování regionálního školství, kam návrh optimálních tříd spadá, dočasně pozastavilo, obce a města přesto dál řeší, jaké by to mohlo mít důsledky, pokud by začal návrh v budoucnu platit.

Optimální třída trápí například Holany a jejich starostku Andreu Subotovou: „To by znamenalo pro školu bv Holanech veliký problém, obávám se že přímo likvidaci.“ Navíc zrušením školy by se přerušila návaznost na mateřinky, se kterou teď rodiče automaticky počítají.

Pokud by škola v Holanech nebyla, děti by musely dojíždět, rodiče by o ně měli starost, stouply by jim finanční náklady a přišly by i další komplikace, jak zdůrazňuje holanská starostka: „Pro vesnici by to byl poměrně velký zásah. Pokud by už šesti, sedmileté děti měly jezdit sami autobusem do České Lípy, nevím kolik rodičů by to nechalo takhle...“

Nejen v Holanech mají ve škole nedostatek žáků a třídu o dvaceti čtyř dětech nejsou schopni vytvořit. To je třeba případ Kravař, kde je ředitelkou tamní základní školy Miluše Novotná: „Na zápis přišlo devatenáct dětí, tři děti mají odklad a dvě se stěhují – celkem zůstává čtrnáct dětí... Přáli bychom si, kdyby jich bylo více.“ A stejné přání mají i jiné obce, které o každého žáčka musejí doslova bojovat.

Na závěr ještě starostka Holan Andrea Sobotová podotýká zajímavou věc, v celé kauze s názvem „optimální třída" nejde zdaleka jen o školství, ale celkově o budoucnost malých obcí a vesnic.

„Vzhledem k probíhající výstavbě by nám to přidělalo velké problémy. Mnoho lidí si staví domy na vesnici s tím, že školu a školku mají v místě... A takhle by to mohlo znamenat i odliv mladých ročníků...“ vysvětluje holanská starostka Andrea Subotová.

Ministerstvo říká, že zatím je zbytečné cokoliv předjímat a řešit, když jsou jednání pozastavená, obce a města na Českolipsku to ale vidí jinak a nadále zůstávají ve strachu o budoucnost svých škol a tedy i o budoucnost obyvatel.

autor: sas
Spustit audio