Mimoňští vodáci by chtěli mít zázemí na místě staré skládky. Město ji nechá prozkoumat

30. prosinec 2014

Město Mimoň na Českolipsku nechá prozkoumat, co obsahuje tamní stará skládka ze 70. let. V místě by v budoucnu mohlo vyrůst zázemí pro vodáky, cyklisty i pro pěší turisty. Průzkum by měl napovědět, zda se na konci města u řeky Ploučnice může stavět.

Na místo, o které se jedná, se lze nyní podívat pořádně svrchu, stačí se postavit na zhruba dvanáct metrů vysoký kopec, který tu vznikl z navezených odpadků.

„Tam dole by mělo být v budoucnu nějaké tábořiště, zázemí pro vodáky, takový kempík se sociálním zázemím, s občerstvením, s nějakým přístavem,“ vysvětluje Roman Šafránek ze Sportovního klubu Vydrýsek.

Skládka je tu už od 70. let minulého století. Za tu dobu zarostla stromy a keři. Pokud by se zjistilo, že není nebezpečná, místo by se dalo podle vodáků upravit.

„Nám by vyhovovalo, kdyby ta skládka odsud zmizela, nebo se z ní udělal normální prostor, který by byl obyvatelný nebo použitelný, kdyby se to nějak zrekultivovalo, trochu upravilo, aby ty deseti dvanáctimetrové stěny odpadu odtud zmizely,“ dodává další z vodáků Pavel Tajfl.

Podle starosty Mimoně Františka Kaisera (Mimoňská obroda) už vodáci udělali drobné úpravy v záplavové zóně řeky Ploučnice. Co se bývalé skládky týká, bude podle něj třeba nejdříve třeba místo prozkoumat.

„Abychom to měli pod kontrolou a věděli jsme, že tam opravdu není nic, co by mohlo ohrožovat zdraví lidí. Proto jsme přistoupili k tomu, že se do té skládky podíváme,“ říká.

Podle něj hrozí, že by se ve skládce mohly objevit třeba staré barvy. „Když tam Thonetka vyvážela piliny, tak tam možná vyvezli i pixly od barev, které používali,“ uvažuje starosta.

Podle něj zatím město o využití této plochy neuvažovalo. „Měli jsme ve městě více takových lokalit, tak jsme se přednostně starali o ně. No a teď přišla řada i na tuto lokalitu, protože tam byl zájem dělat něco pro rekreaci,“ konstatuje.

Prověření skládky by mělo začít – v závislosti na počasí – co nejdříve. Výsledky by měly být známé příští rok v létě.

autoři: Tomáš Mařas , kov
Spustit audio