Mimoň ukazuje Jiřího Šlitra jako výtvarníka, divadelníci zahájili výstavu jeho kreseb

20. leden 2014

Mimoň na Českolipsku vystavuje kresby známého herce, zpěváka a skladatele Jiřího Šlitra. Vernisáž otevřeli herec divadla Semafor Jiří Datel Novotný a bývalý šéf divadla Ivan Englich.

„Výstavní síně jsou většinou malé místnosti, kde je hodně lidí a málo vzduchu. Lidé se ale chtějí potkat, chtějí se pozdravit, chtějí si popovídat, chtějí se probojovat ke sklenici vína, a jsou dokonce i tací, kteří si chtějí prohlédnout výstavu," řekl při vernisáži s nadsázkou Jiří Datel Novotný.

A někdejší šéf divadla Semafor Ivan Englich s humorem nezůstával pozadu: „Když jsem tam začínal, tak většina z vás ještě nebyla na světě. Takže cestou jsem sem si připadal jako výlet gerontologického ústavu do Mimoně."

Kresby Jiřího Šlitra ale nejsou k vidění poprvé.

„Výstava Jiřího Šlitra byla v Mimoni už v roce 1989. A těch 90 let nám taky přišlo hezkých pro uspořádání výstavy," vysvětluje vedoucí mimoňského odboru kultury Helena Jakešová.

Jiří Šlitr sice přímo k městu vztah neměl, přece jen je tu ale určitá spojitost. „V Mimoni fungovala severočeská sekce Jonáš klubu, takže částečně tam to propojení je," dodala Jakešová.

Novotný: Šlitr a Suchý se špičkovali i mimo scénář

Vernisáž kreseb v Mimoni dala prostor pro připomínku života Jiřího Šlitra. Jiří Datel Novotný na něj vzpomíná jako na kolegu:

„Já si netroufnu říct, že byl Jiří Šlitr mým kamarádem, protože jsem ho zažil velice krátce - jenom rok. Vzpomínám na něj rád a byl úžasný. Vzpomínám, jak se špičkovali s Jiřím Suchým. Oni se strašně rádi uráželi na scéně tak, aby je nikdo neslyšel."

Podle Novotného se tak vždycky dělo do potlesku nebo do smíchu, kdy se přesunul jeden k druhému a častovali se různými urážkami.

„Pak si to i zlegalizovali. Vzpomínám na Jonáše, kdy Suchý měl po představení takový monolog a Šlitr vždycky s tím jeho pokerfacem na něj koukal a pak řekl - Už jsi dokydal, Vojane," vzpomínal Novotný.

Písničky Jiřího Šlitra doslova zlidověly a každý ze zhruba stovky návštěvníků vernisáže si některou zpíval. Na výstavě jsou k vidění nejen kresby z Vidně, Bruselu nebo Itálie, ale i jeho olejomalby a fotografie Ivana Englicha.

15. února uplyne 90 let od narození Jiřího Šlitra. Rodák ze Zálesní Lhoty u Jilemnice na Semilsku, vystudovaný právník, se do povědomí lidí zapsal především jako herec, zpěvák, skladatel, klavírista a také jako neodmyslitelná součást pražského divadla Semafor.

Kromě toho byl i vynikající výtvarník, který už za svého života vystavoval nejen doma, ale také v Německu, Belgii nebo Spojených státech. A právě jeho kresby z cest mohou vidět návštěvníci muzea v Mimoni na Českolipsku.

Spustit audio