Milan Rastislav Štefánik organizoval české legie. Místo triumfálního návratu do vlasti však tragicky zemřel

8. březen 2024

Politik, generál, diplomat, letec, astronom, cestovatel. Život Milana Rastislava Štefánika je tak pestrý a dobrodružný, že by o něm klidně mohl vzniknout akční velkofilm.

Narodil se roku 1880 na Slovensku, studoval v Praze a pak se přesunul do Paříže. Věnoval se astronomii a podnikl mnoho cest, například do Severní Afriky, na Galapágy nebo Tahiti.

Na počátku první světové války prošel leteckým výcvikem a později organizoval české legie. S Benešem a Masarykem se zařadil mezi vůdčí osobnosti ústředního orgánu odboje, Československé národní rady. Četnými kontakty pomohl propagaci myšlenky samostatného státu, svým šarmem a výmluvností otevíral dveře k předním osobnostem Francie.

Po vzniku Československa byl Štefánik jmenován ministrem vojenství. Místo triumfálního návratu do vlasti však tragicky zemřel, jeho letadlo se těsně před přistáním v Bratislavě z dodnes nevyjasněných příčin zřítilo. Na vrchu Bradlo dnes Milana Rastislava Štefánika a jeho zásluhy o samostatný stát Čechů a Slováků připomíná kamenná mohyla.

Spustit audio