Míčoví kouzelníci se sjíždějí do Liberce na MS ve freestyle fotbalu

5. srpen 2014

Tři stovky freestyle fotbalistů z celého světa se v Liberci připravuje na tevřené mistrovství světa ve. Během čtyř dnů tu soutěžící z celého světa předvedou ty nejlepší triky, míč jim během vystoupení ani jednou nespadne na zem.

„Freestyle fotbal má s normálním fotbalem společný jen míč. Je to individuální sport, kdy si člověk vezme míč, vezme ho do vzduchu a bez pomoci rukou žongluje. Nenechá ho spadnout,“ vysvětluje hlavní pořadatel otevřeného MS Lukáš Škoda.

Sám umí s fotbalovým míčem neuvěřitelné kousky. Dokáže zastavit míč na hlavě, balancovat s ním na rameni i koleni, jako by k sobě měl míč přilepený. Jeho sportovní odvětví ale nepatří mezi nejznámější.

Otevřené MS se uskuteční v libereckém Sport Parku. „Hlavní soutěž je battle. Je to bitva jednoho proti jednomu na pódiu před odbornou porotou. Trvá celkem 3 minuty a každý hráč má 3 sety po 30 sekundách,“ vysvětluje pořadatel. Porota pak určí lepšího ze soutěžících, který postupuje do dalšího kola.

„Lidi by to mohlo zajímat a mohli by přijít. Hlavní důvod je představit freestyle fotbal lidem,“ láká návštěvníky Škoda. V Liberci bude k vidění skutečně to nejlepší to freestyle fotbalová scéna nabízí.

Pod Ještěd totiž dorazili míčoví kouzelníci doslova ze všech koutů světa. „Máme tady kolem 300 lidí z 52 zemí. Jsou tu frajeři z Keni i z Panamy, Japonci, Brazilci, 2 Indové. Někdo tu je i z každé země z Evropy,“ dodává Lukáš Škoda, mezi freestalisty známý jako Lucaso.

Kvalifikační boje jsou poprvé na programu zítra, finálový večer se uskuteční v sobotu na ploše Tipsport areny.

autoři: David Nyč , vman
Spustit audio