Mezi zubními pastami jsou rozdíly a není jedno, kdo kterou používá!

19. srpen 2016

Na trhu je ohromné množství zubních past. Není ale jedno, kdo kterou používá. Jinou zubní pastu by měly používat děti, jinou dospělí a další se zas hodí pro ty, kteří mají zubní korunky. Jak se v tom vyznat?

Děti

Důležitým pravidlem je, aby děti používaly dětskou zubní pastu. A hned tím druhým, že dětem pasta musí chutnat. Nutit děti, aby si čistily – a ještě poctivě – zuby pastou, která jim „nejede“, je spolehlivý krok k neúspěchu.

I když si děti rády hrají na dospělé, svoji pastu bychom jim půjčovat neměli. Proč? V dětských pastách je totiž nižší obsah fluoridů, přesně podle potřeb dětí. Používání dospěláckých zubních past by mohlo v některých případech vést k poškození stálých zubů, které teprve dítěti vyrostou.

Dospělí

Nedejte na reklamy a křiklavé obaly zubních past. Rozhodujte se podle toho, jestli máte nějaký problém, a na jeho řešení se pak výběrem zubní pasty zaměřte. Například: kdo má hodně kazů, potřebuje takovou pastu, která bude zuby více chránit. To znamená, pastu, která obsahuje více fluoridů. Trpíte zánětem dásní a paradentózou? Sáhněte po pastě, která zánět tlumí - existují totiž pasty, které nežádoucí bakterie pomáhají zničit.

Zubní pasty můžeme koupit v lékárně, v drogeriích, ve specializovaných prodejnách, nebo na internetu. Jestliže se potřebujete poradit s odborníkem, je lepší zajít do lékárny. Jestli už máte svůj osvědčený výrobek, na místě prodeje tolik nezáleží.

Zubní pasta a kartáček na zuby (ilustrační foto)

Lidé, kteří řeší vážnější nebo dlouhodobé problémy se zuby a ústní dutinou, udělají nejlépe, když zajdou pro radu přímo k zubnímu lékaři nebo k dentální hygienistce. Ono totiž nezáleží úplně nejvíc na tom, jakou pastu (případně kartáček) zvolíte, ale jak s nimi budete zacházet. A v tom hodně lidí dělá tu největší chybu.

Zubní pasty pro můstky a korunky

Protetické práce vyžadují jinou péči, než naše vlastní zuby. V každém případě zapomeňte na jakékoli pasty, které v sobě obsahují nějaké brusné částečky. Nejdůležitější je správně vyčistit místa kolem můstků a korunek. Důraz tedy musíte klást na mechanickou očistu, ne na tu chemickou.

Bělicí zubní pasty

Nečekejte od nich, že vám při častém používání vybělí úsměv a lá hollywoodská hvězda. Jestli to budete přehánět, spíš vám drsné částečky poškodí sklovinu. Jednoduše řečeno: potřebujete vybělit zuby? Nechte si to udělat v zubní ordinaci. Bělicí zubní pasty vám pak pomohou dobrý výsledek udržet déle.

Dentální hygienistka Petra Křížová říká: „U kuřáků třeba bělicí pasty doporučuji, protože obsahují částice, které nám pomáhají trošku obrousit ty nečistoty, které na zubu zůstaly. I tak by ale tyto pasty kuřáci neměli používat dlouhodobě, kvůli riziku poškození skloviny.“

autor: Veronika Dašková
Spustit audio