"Mezi symboly zločineckých režimů nelze dělat rozdíly," tvrdí novinář

24. únor 2012

Plachtu s hákovým křížem rozvinuli aktivisti na náměstí v Semilech. Stalo se tak zhruba ve čtvrt na dvě přímo před domem se čtyřmetrovou mozaikou zobrazující srp, kladivo a rudou hvězdu. Jedním z aktivistů byl novinář Ivan Brezina.

Na semilské náměstí přijeli dva novináři poté, co si přečetli ráno přečetli odůvodnění, proč policie odložila trestní oznámení místního obyvatele Tomáše Trojana, který se nechtěl každý den dívat na symboly komunismu. Dvacet let po pádu komunismu totiž policie řekla, že rudá hvězda byla přece symbolem boje za svobodu.

Novináři chtěli upozornit na to že symbolika – ať už komunistická nebo nacistická, která původně sloužila něčemu jinému, by se ve společnosti neměla tolerovat. Aktivisté se samotnou mozaikou problém nemají, zvlášť ve spojitosti s citátem, který jí doplňuje.

Zachování mozaiky bylo před časem předmětem vášnivé diskuze, nakonec se ale zastupitelé rozhodli, že mozaiku, která vznikla v sedmdesátých letech, na fasádě domu nechají a doplní ji citátem amerického filozofa George Santayana: „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen jí opakovat.“ , aby nikdo z místních nepochyboval o zrůdnosti této ideologie.

Policie na náměstí přijela asi deset minut po rozvinutí transparentu, vyzvala novináře, aby ho sbalili a odvezla je na stanici k podání vysvětlení. Podle mluvčího semilské policie Petra Kmínka teď probíhá vyšetřování.

autor: Eva Malá
Spustit audio