Mezi Chrastavou a Bílým Kostelem na Liberecku vznikla nová cyklostezka

29. květen 2018

Na mezinárodním cyklistickém koridoru Odra-Nisa přibyl další bezpečný úsek. Nová cyklostezka vznikla podél Nisy mezi Chrastavou a Bílým Kostelem na Liberecku.

Výstavba si vyžádala asi 6,5 milionu korun, většinu nákladů pokryje evropská dotace. Kolaudovat se sice bude stezka až v červnu, nebo červenci, hodně využívaná je ale už nyní. „Zájem je větší, než jsme čekali,“ řekl starosta Bílého Kostela Jiří Formánek.

Na stezce, která má na šířku v průměru asi dva metry, se potkávají cyklisté, pěší turisté, bruslaři, pejskaři i maminky s kočárky. To podle Formánka vyžaduje vzájemnou ohleduplnost. „Musí se naučit spolu vycházet,“ dodal.

O vybudování cyklostezky v území, jemuž místní říkají Paradies, se hovořilo léta. „Kdysi tady cyklisté jezdili, už to ale nebylo k použití. Stav byl čím dál víc horší,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov. Před lety tam podle něj dokonce jeden cyklista po pádu zemřel. „Je to nyní výrazně bezpečnější proti tomu, co bylo,“ dodal.

Lákadlem pro návštěvu tohoto místa je podle něj náhon k vodní elektrárně a soutok Jeřice a Lužické Nisy. Podél nové cyklostezky, která je na trase z Liberce do Hrádku nad Nisou, je i několik laviček s výhledem na řeku a okolní přírodu. Podle Formánka chtějí v průběhu letošního a příštího roku okolí stezky ještě více zvelebit - vybudovat hřiště s posilovacími stroji a altán i přidat další lavičky. Náklady odhaduje do milionu korun.

Zhruba dvoukilometrový úsek s asfaltovým povrchem se začal dělat loni v létě, kdy obě města ještě nevěděla, zda dotaci získají. „Je to krásná klidová zóna, tak jsme šli do rizika, že to bude bez dotace,“ uvedl Formánek.

Na cyklostezku použijí peníze z přeshraničního projektu Kolem kolem Jizerek, do něhož se zapojilo 30 subjektů z Česka a Polska. Výsledkem by mělo být 82 kilometrů nových cyklostezek a cyklotras, aby bylo možno vytvořit okruh kolem Jizerských hor v délce 220 kilometrů. Celkové náklady projektu jsou za 3,6 milionu eur (92,5 milionu korun), z toho dotace je 2,9 milionu eur (74,5 milionu korun).

Podle Formánka v Bílém Kostele v rámci tohoto projektu vznikne ještě jeden zhruba kilometrový úsek, a to ve směru na Chotyni a Hrádek nad Nisou. „Máme ho vyprojektovaný a možná na přelomu roku bychom ho mohli začít dělat,“ dodal. Součástí evropského projektu je i výměna mostku v Chrastavě, konkrétně v části zvané Kolonka v Andělské Hoře.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio