Meteorologové zmírnili varování před velkou vodou

3. červenec 2011

Český hydrometeorologický ústav zmírnil výstrahu pro Liberecký kraj. Během nedělního dopoledne pršelo zejména v Jizerských horách, kde spadlo až 40 milimetrů srážek. Podle aktuální předpovědi by mělo do pondělního odpoledne napršet v Jizerských horách dalších 40 až 70 mm.

Na Liberecku stále střídavě prší. Operační důstojník krajských hasičů nicméně potvrdil, že zatím nikdo nepožádal o pomoc kvůli vodě ve sklepě nebo zatopené zahradě. Pouze v dopoledních hodinách hasiči odstraňovali spadlý strom ze silnice u Hrádku nad Nisou.

Přímo v Liberci voda v Lužické Nise na čas vystoupala na první stupeň povodňové aktivity a potom opět klesla k normálu. Voda v ostatních vodních tocích na Liberecku mírně stoupá. Meteorologové předpokládají, že vydatně pršet by mělo do pondělního odpoledne. V Jizerských horách by mohlo spadnout až 70 milimetrů srážek. Pak by měl déšť pomalu ustávat.

Na Liberecku může také vlivem nárazů větru, v některých místech o rychlosti 25 metrů za sekundu, zejména na podmáčených svazích docházet k pádům stromů. Meteorologové proto doporučují sledovat vývoj situace na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

V ostatních horských oblastech na severu a severovýchodě Čech budou výraznější srážky končit už v noci z neděle na pondělí.

Varování také přišlo od záchranné služby. Ta varuje řidiče, aby byli při jízdě na mokré vozovce opatrní kvůli takzvanému aquaplaningu, který znemožňuje auto ovládat. Zdravotníci museli během víkendu vyjet ke dvěma vážným autonehodám. Jedna se stala na Litoměřicku, kde řidič nepřežil náraz do stromu. Podobná tragická nehoda se stala v Dolní Řasnici na Liberecku. Řidič Octavie nezvládl jízdu na mokré silnici a také nepřežil náraz do stromu.

autor: Eva Malá
Spustit audio