Meteorologové varují sever Čech před vydatnými srážkami

2. červenec 2011

Český hydrometeorologický ústav varuje před vydatným deštěm až extrémními srážkami. Na severu Čech hrozí především v Libereckém kraji od 17. hodiny extrémní stupeň nebezpečí.

Český hydrometeorologický ústav varuje před vydatným deštěm až extrémními srážkami. Na severu Čech hrozí především v Libereckém kraji od 17. hodiny extrémní stupeň nebezpečí. Nejvyšší srážkové úhrny se čekají v oblasti Jizerských hor, Krkonoš, a to až 80 mm srážek. Do pondělka by mělo napršet dalších 40 mm. Situaci by mohl zkomplikovat ještě silný nárazový vítr, na horách až 25 m/s. Vlivem zesilujícího větru a nárazů větru může zejména na podmáčených svazích docházet k pádům stromů.

Počasí na našem území začíná ovlivňovat tlaková níže se středem nad Polskem.

Srážky by měly slábnout v noci z neděle na pondělí. Nejvíce pršet bude na severním a severozápadním návětří hor. Při vydatných srážkách dojde v postižených lokalitách k vzestupům hladin řek a během neděle pravděpodobně i k dosažení 1. a 2. stupně povodňové aktivity.

Meteorologové doporučují při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, a to kvůli nebezpečí aquaplaningu.

„Předpověď počasí s ohledem na možnost rozvodnění některých řek budeme během dne ještě upřesňovat,“ uvedl prognostik Českého hydrometeorologické ústavu v Ústí nad Labem - Kočkově Radek Tomšů.

autor: Alena Perková
Spustit audio